Lietuvā ierosina aplikt banku peļņu ar «solidaritātes» nodokli, ko novirzīt valsts aizsardzībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lietuvas Finanšu ministrija un Lietuvas Banka ceturtdien ierosināja aplikt rekordaugsto banku peļņu ar līdz pat 60% lielu "solidaritātes" nodokli, kura ieņēmumus varētu novirzīt valsts aizsardzības stiprināšanai.

Lietuvas finanšu ministre Ģintare Skaiste norāda, ka parasti bankas pelnījušas ap 300 miljoniem eiro gadā, bet pašlaik prognozes liecina, ka šogad un nākamgad banku peļņa Lietuvā varētu pārsniegt miljardu eiro.

Ministre spriež, ka pašas bankas nemaz nebija plānojušas tik lielu peļņu. To vairāk veicinājuši nevis banku biznesa lēmumi, bet gan ārēji faktori, piemēram, Eiropas Centrālās bankas lēmums paaugstināt procentu likmes.

"Mēs ierosinām pagaidu solidaritātes nodevu, kuras ieņēmumus varētu izmantot šobrīd augošo valsts aizsardzības izdevumu segšanai," teica Skaiste.

Lietuvas finanšu ministre Ģintare Skaiste
Lietuvas finanšu ministre Ģintare Skaiste

Ministre skaidro, ka solidaritātes nodoklis būtu piemērojams bankām, kurās Lietuvas rezidentu noguldījumi sasniedz vismaz 400 miljonus eiro.

Nodoklis attiektos uz to banku tīrās peļņas daļu, kas par vairāk nekā 50% pārsniegtu pēdējo četru gadu vidējo peļņu. Šī summa tiktu aplikta ar 60% nodokli.

Attiecīgi šogad aprēķiniem tiktu izmantota 2018.–2021. gada vidējā peļņa, bet nākamgad rēķinātu attiecībā pret 2019.–2022. gada vidējo peļņu.

Paredzams, ka Lietuvas valsts budžets no šī nodokļa varētu iegūt 510 miljonus eiro. Par šo naudu varētu finansēt dažādus militārās infrastruktūras projektus.

Lai priekšlikums stātos spēkā, tas vēl būtu jāapstiprina Lietuvas valdībai un Seimam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti