Valmierā, Jēkabpilī, Mārupes, Skultes un Tīraines ciemā no jūlija saruks siltumenerģijas tarifs

Valmierā, Jēkabpilī, Mārupes, Skultes un Tīraines ciemā no jūlija samazināsies siltumenerģijas tarifs, informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK), kas izvērtējusi un izskatījusi siltumenerģijas gala tarifus trim siltumapgādes komersantiem un vienam siltumenerģijas ražotājam.

Jēkabpilī tarifs samazināsies par 7,6%

Tarifs Jēkabpilī ar šā gada 1. jūliju samazināsies par 7,6%, un tas būs 91,38 eiro par megavatstundu (MWh). Siltumenerģijas tarifs samazinājies, pateicoties gan dabasgāzes cenas, gan šķeldas un skaidu cenas, un iepirktās siltumenerģijas izmaksu samazinājumam. Dabasgāzes cenas izmaiņas saistītas ar cenas kritumu biržā.

SIA "Jēkabpils siltums" tostarp ir pārskatījusi šķeldas un iepirktās siltumenerģijas piegādes līgumu nosacījumus un cenu. Savukārt skaidu izmaksu izmaiņas saistītas ar jauna skaidu piegādes līguma noslēgšanu, publiskā konkursa rezultātā izvēloties zemāko cenas piedāvājumu, norādīja SPRK.

Mārupes, Skultes un Tīraines ciemā tarifs par 49% zemāks

No šā gada 1. jūlija Mārupes novada Mārupes, Skultes un Tīraines ciemā siltumenerģijas tarifs būs 97,83 eiro/MWh līdzšinējo 191,83 eiro/MWh vietā. Tarifs samazinājies gandrīz uz pusi – 49%. Būtisks siltumenerģijas tarifa samazinājums saistīts ar jauna dabasgāzes piegādes līguma noslēgšanu, izvēloties zemākās cenas piedāvājumu.

Valmierā siltumenerģijas tarifs būs par 0,4% zemāks

Ar šā gada 1. jūliju Valmierā siltumenerģijas tarifs būs par 0,4% zemāks, un tas būs 88,22 eiro/MWh. Tarifa samazinājums saistīts ar iepirktās siltumenerģijas izmaksu samazinājumu. Komersanta tarifā iekļautās iepirktās siltumenerģijas izmaksas veido lielāko daļu no kopējām izmaksām – 87,3%. Komersants siltumenerģiju iepērk no trim siltumenerģijas ražotājiem, tostarp AS "Valmieras piens". No 1. jūlija AS "Valmieras piens" par 2,3% samazināsies siltumenerģijas ražošanas tarifs, kura aprēķinu SPRK iepriekšējā nedēļā atzina par atbilstošu.

"Ludzas Bio-Enerģijas" tarifs samazināsies par 14,2%

Ar šā gada 1. jūliju siltumenerģijas ražotājam SIA "Ludzas -Bio Enerģija" ražošanas tarifs samazināsies par 14,2%, un tas būs 59,50 eiro/MWh. Komersants siltumenerģijas ražošanā izmanto šķeldu, granulas un dīzeļdegvielu. Komersants noslēdzis jaunu dīzeļdegvielas piegādes līgumu, izvēloties zemākās cenas piedāvājumu, kā arī pārskatījis šķeldas un granulu piegādes līgumu nosacījumus un cenu, ņemot vērā tirgū esošās resursu cenas. Līdz ar to visu minēto kurināmā veidu cenu samazinājums veido ražošanas tarifa samazinājumu.

Visiem minētajiem komersantiem ir piešķirta SPRK atļauja pašiem noteikt tarifus, ja mainās kurināmā cena, iepirktās siltumenerģijas izmaksas vai pārdotās elektroenerģijas cena. Ikreiz, kad mainās minētie ietekmējošie faktori, komersanti iesniedz tarifus SPRK izvērtēšanai. Līdz ar to gada laikā tarifi vienam komersantam var mainīties vairākas reizes – gan pieaugt, gan samazināties.

"Šobrīd pie zemajām resursu cenām siltumapgādes komersanti aktīvi turpina pārskatīt esošos kurināmā resursu piegādes līgumus, kā arī slēgt ilgtermiņa piegādes līgumus, nodrošinot stabilas un drošas piegādes gaidāmajai apkures sezonai.

Ņemot vērā, ka lielākajai daļai siltumapgādes komersantu ir SPRK piešķirta atļauja pašiem noteikt tarifus, ja mainās kurināmā cena vai iepirktās siltumenerģijas izmaksas, paredzam, ka šovasar daļai komersantu siltumenerģijas tarifi turpinās sarukt, īpaši tiem, kuriem noslēgti īstermiņa kurināmā piegādes līgumi vai līgumi par mainīgu kurināmā resursu cenu," skaidroja SPRK priekšsēdētāja Alda Ozola.

Noteikto siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķinu un pamatojumu visi komersanti iesnieguši laikā no šā gada 24. maija līdz 30. maijam. SPRK, izvērtējot komersantu iesniegto pamatojumu, secināja, ka piedāvātie tarifi ir pamatoti un atbilstoši metodikai.

Kopumā SPRK izskatīšanā ir vairāk nekā 30 pilno siltumapgādes tarifu projektu Latvijā. SPRK tarifus apstiprina bez pievienotās vērtības nodokļa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti