Polija turpina ogļu ieguvi Turovas raktuvē par spīti tiesas rīkojumam

Polijas valdība turpina brūnogļu ieguvi Turovas raktuvē, neraugoties uz Varšavas administratīvās tiesas rīkojumu apturēt darbības šajā raktuvē.

"Mēs noteikti nepieļausim šīs raktuves slēgšanu. Mēs darīsim visu, lai tā [..] normāli funkcionētu līdz 2044. gadam," sacīja Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis raktuves apmeklējuma laikā.

Viņš piebilda, ka neviena tiesa nevar teikt Polijai, kas tai jādara, ja ir runa par enerģētisko drošību.

Varšavas administratīvā tiesa pagājušajā nedēļā nolēma, ka ir jāaptur ogļu ieguve Turovas raktuvē, kas atrodas Vācijas un Čehijas robežu tuvumā. Tiesa minēja problēmas ar dokumentiem, kuras iesniegusi Polijas vides atbilstības pārvalde. 

Vācijas Citavas pilsētas pašvaldība un vides aktīvistu organizācija "Greenpeace" ir iesūdzējušas Poliju tiesā par to, ka nav pietiekami ņemtas vērā ogļu ieguves radītās sekas Polijas kaimiņvalstīm.

Vācijas vides ministre Štefi Lemke trešdien Polijas pilsētā Slubicē pie Vācijas robežas tikās ar savu Polijas kolēģi Annu Moskvu un sacīja, ka negrib spriest par šo tiesas lēmumu, jo respektē varas dalīšanu.

Pretrunīgi vērtētā atklātā raktuve atrodas dažu kilometru attālumā no Čehijas pilsētas Hrādekas un Vācijas pilsētas Citavas. Polija ir pagarinājusi raktuves darbības atļauju līdz 2044. gadam.

Čehijā ir paustas bažas, ka šīs raktuves turpmāka izmantošana var pazemināt gruntsūdeņu līmeni reģionā un palielināt trokšņa piesārņojumu pierobežas reģiona iedzīvotājiem.

Arī Vācijā pastāv bažas par gruntsūdeņu līmeni, kā arī par kaitējumu ēkām, ko radītu Turovas raktuves tālāka ekspluatācija. 

ES Tiesa 2021. gada maijā nolēma, ka Polijai jāaptur ogļraktuvju "KWB Turów" darbība. Tiesā ar sūdzību vērsās Čehija, apgalvojot, ka raktuvēm ir negatīva ietekme uz vidi pierobežas reģionā, kur iedzīvotāji sūdzas par ūdens trūkumu, troksni un putekļiem.

Polija neapturēja raktuvju darbību, apgalvojot, ka tādējādi pārtrūks elektroapgāde diviem miljoniem mājsaimniecību, un uzstāja, ka tiesas rīcībā nav bijusi visa informācija par situāciju. Varšava arī norādīja, ka nav sūdzējusies par brūnogļu raktuvēm, kas tajā pašā reģionā darbojas aiz robežas Čehijas un Vācijas teritorijās.

2021. gada septembrī Eiropas Savienības (ES) Tiesa nolēma, ka Polijai jāaptur ogļraktuvju "KWB Turów" darbība un par šī lēmuma nepildīšanu katru dienu jāmaksā Briselei 500 000 eiro liela sodanauda.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti