Gada inflācija Latvijā maijā sabremzējusies līdz 12,1%

Vidējais patēriņa cenu līmenis Latvijā šā gada maijā, salīdzinot ar 2022. gada maiju, palielinājās par 12,1%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Tas nozīmē, ka inflācija Latvijā turpina mazināties.

ĪSUMĀ:

  • Lielākā ietekme uz cenu izmaiņām bija pārtikai, ar mājokli saistītām lietām.
  • Cukurs gada laikā sadārdzinājies par 60%, mērces un garšvielas – 40%, maize – trešdaļu.
  • Gada laikā būtiski sadārdzinājās arī siltumenerģija un elektrība – attiecīgi par 50% un 25%.
  • Degvielai cenas kritums par 19%. Visvairāk cena saruka dīzeļdegvielai – par 24%.
  • Atpūtas un kultūras jomā cenas kāpa par 11%; restorānu un viesnīcu jomā – par 17%.
  • Mēneša laikā cenu līmenis pieauga par 1,2%, būtiskākā ietekme – ar mājokli saistītām lietām.
  • Mēneša laikā elektrība sadārdzinājās vidēji par 28%, bet siltumenerģija – par 8,4%.
  • Pēc dabasgāzes tirgus atvēršanas maijā dabasgāze kļuva lētāka vidēji par 26,6%. 

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām 2023. gada maijā, salīdzinot ar 2022. gada maiju, bija pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (+4,6 procentpunkti), ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (+4,4 procentpunkti), ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem (+0,7 procentpunkti), dažādu preču un pakalpojumu grupai (+0,7 procentpunkti), kā arī ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem (-1,1 procentpunkts).

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu grupā cenas gada laikā palielinājās par 17,9%.

Būtiskākā ietekme uz vidējā cenu līmeņa pieaugumu grupā bija maizei (+33,5%), konditorejas izstrādājumiem (+18,7%), miltiem un citiem graudaugiem (+8,3%).

Dārgāka bija žāvēta, sālīta vai kūpināta gaļa (+17,7%), cūkgaļa (+12,7%) un gaļas izstrādājumi (+10,2%). Cenas pieauga sieram un biezpienam (+13,5%), olām (+22,3%), piena produktiem (+7,1%), pienam (+8,6%), jogurtam (+9,4%). Gada laikā cenas kāpa svaigiem dārzeņiem (+28,6%), kafijai (+26,3%), svaigiem augļiem (+16,6%), cukuram (+59,7%), saldējumam (+25,8%), augļu un dārzeņu sulām (+24,8%), šokolādei (+14,6%), konservētām vai pārstrādātām zivīm un jūras velšu izstrādājumiem (+20,4%), mērcēm un garšvielu piedevām (+38%), atspirdzinošajiem dzērieniem (+26,6%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis pieauga par 8,6%. Alkoholisko dzērienu cenas kāpa par 9,2%, sadārdzinoties alum, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem un vīnam. Tabakas izstrādājumiem gada laikā cenas palielinājās vidēji par 7,4%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis palielinājās par 24,8%. Gada laikā būtiskākais cenu pieaugums bija siltumenerģijai (+50,4%) un elektroenerģijai (+25,2%).

Sadārdzinājās cietais kurināmais, dabasgāze, ūdensapgāde, kanalizācijas pakalpojumi, mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi, materiāli mājokļa uzturēšanai un remontam, kā arī atkritumu savākšana.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis kāpa par 10,4%. Gada laikā dārgāki kļuva farmaceitiskie produkti, ārstu speciālistu pakalpojumi, zobārstniecības pakalpojumi.

Ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem cenas samazinājās par 7,7%, ko galvenokārt noteica degvielas cenu kritums par 19,3%. Dīzeļdegviela kļuva lētāka par 24,2%, benzīns – par 14,7%, bet auto gāze – par 5,5%. Savukārt cenas pieauga personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, pasažieru pārvadājumiem pa autoceļiem, kā arī pasažieru aviopārvadājumiem.

Ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem cenas kāpa par 11,4%  sadārdzinoties barībai lolojumdzīvniekiem, atpūtas un sporta pakalpojumiem, televīzijas abonēšanas maksai, ziediem, laikrakstiem un žurnāliem, kancelejas precēm un zīmēšanas piederumiem, kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem.

Restorānu un viesnīcu pakalpojumiem vidējais cenu līmenis palielinājās par 17,4%. Dārgāki bija ēdināšanas pakalpojumi, tai skaitā cenu kāpums bija restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem – par 13,2%, ēdnīcu pakalpojumiem – par 16% un ātrās ēdināšanas pakalpojumiem – par 17,3%. Gada laikā sadārdzinājās arī viesnīcu pakalpojumi.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas palielinājās par 14,2%, ko būtiski ietekmēja cenu kāpums personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem. Dārgāki bija frizētavu un skaistumkopšanas salonu pakalpojumi, uzturēšanās izmaksas veco ļaužu pansionātos, autotransportlīdzekļu apdrošināšana.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums bija telekomunikāciju pakalpojumiem, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, apģērbiem.

Vidējais patēriņa cenu līmenis mēneša laikā palielinājās par 1,2%

2023. gada maijā, salīdzinot ar 2023. gada aprīli, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 1,2%. Būtiskākā ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām bija ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (+1,2 procentpunkti), restorānu un viesnīcu pakalpojumiem (+0,1 procentpunkts), dažādu preču un pakalpojumu grupai (+0,1 procentpunkts), veselības aprūpei (+0,1 procentpunkts), kā arī ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem (-0,3 procentpunkti).

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas samazinājās par 0,1%. Cenas samazinājās svaigiem dārzeņiem (-3,6%) un svaigiem augļiem (-1,3%). Akciju ietekmē cenas samazinājās piena produktiem (-2,7%), šokolādei (-2,1%), mājputnu gaļai (-1,1%), gaļas izstrādājumiem (-1,8%), makaronu izstrādājumiem (-2,5%), svaigām vai atdzesētām zivīm (-3,1%). Dārgāka bija cūkgaļa (+4,2%) un olas (+2,5%). Noslēdzoties akcijām, cenas pieauga sieram un biezpienam (+1,6%), pienam (+2,3%), augļu un dārzeņu sulām (+2,5%), kartupeļiem (+3%), žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai (+0,4%), augu eļļai (+2,6%).

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis palielinājās par 0,5%. Mēneša laikā dārgāki kļuva alkoholiskie dzērieni (+0,7 %), galvenokārt noslēdzoties akcijām alum un vīnam. Tabakas izstrādājumi sadārdzinājās vidēji par 0,2%.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis palielinājās par 6,5%.

Ar 1. maiju valsts atbalsta instrumenti energoresursu cenu pieauguma kompensēšanai mājsaimniecībām zaudēja spēku, kā rezultātā elektroenerģijas cenas pieauga vidēji par 28% un siltumenerģija kļuva dārgāka vidēji par 8,4%.

Dārgāka kļuva ūdensapgāde, atkritumu savākšana un kanalizācijas pakalpojumi. Saskaņā ar grozījumiem Enerģētikas likumā, no 2023. gada 1. maija mājsaimniecībām tika pilnībā atvērts dabasgāzes tirgus un dabasgāze vairs netiek piedāvāta par regulētu cenu. Rezultātā dabasgāze mēneša laikā kļuva lētāka vidēji par 26,6%. Cenas krita arī cietajam kurināmajam, norādīja CSP.

Mājokļa iekārtas grupā cenas pieauga vidēji par 1,3%. Noslēdzoties akcijām, dārgāki bija mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļi.

Veselības aprūpes grupā cenas pieauga par 1%. Sadārdzinājās ārstu speciālistu pakalpojumi un farmaceitiskie produkti.

Ar transportu saistītās preces un pakalpojumi kļuva lētāki par 2,3%, ko lielākoties ietekmēja degvielas cenu kritums par 5,2%. Dīzeļdegvielas cenas samazinājās par 7%, benzīna – par 3,5%, auto gāzes – par 1,4%. Lētākas bija rezerves daļas un piederumi personiskajiem transportlīdzekļiem, savukārt cenas pieauga automašīnu tehniskajai apskatei.

Restorānu un viesnīcu pakalpojumiem vidējais cenu līmenis palielinājās par 4,1%. Pasaules hokeja čempionāta laikā viesnīcu pakalpojumi sadārdzinājās vidēji par 32,2%. Cenas pieauga arī restorānu un kafejnīcu pakalpojumiem.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas palielinājās par 2,2%. Galvenokārt akciju noslēgumu ietekmē dārgākas bija personīgās higiēnas preces un skaistumkopšanas līdzekļi.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums bija apģērbiem un daiļliteratūras grāmatām. Savukārt cenas samazinājās barībai lolojumdzīvniekiem, apaviem un ziediem.

Salīdzinot ar 2015. gadu, patēriņa cenas 2023. gada maijā bija par 46,1% augstākas. Precēm cenas pieauga par 48,5%, bet pakalpojumiem – par 37,6%.

KONTEKSTS:

Vidējais patēriņa cenu līmenis Latvijā 2023. gada aprīlī, salīdzinot ar 2022. gada aprīli, palielinājās par 15,1%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Bet tas bija mazāk nekā martā, kad gada inflācija bija 17,3%. Savukārt iepriekšējos mēnešus patēriņa cenu kāpums gada griezumā pārsniedza 20% atzīmi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti