Martā Latvijā būtisks kāpums datoru ražošanā; apjomu kritums divās lielākajās nozarēs

Latvijas rūpniecībā šā gada martā, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pirms gada, lielākais apjomu pieaugums bija datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā. Kopējais rūpniecības produkcijas apjoms 2023. gada martā, salīdzinot ar 2022. gada martu, pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās gan saruka – 6,3% apmērā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Ražošanas apjoma kritums bija apstrādes rūpniecībā – par 6,2%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 28,5%, kā arī elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 0,8%, samazinoties koģenerācijas stacijās saražotās elektroenerģijas apjomam un gāzes piegādei patērētājiem.

Produkcijas apjoms saruka divās pēc īpatsvara lielākajās nozarēs: koksnes un koka izstrādājumu ražošanā un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas (attiecīgi par 19,3% un 5,9%).

Ražošanas apjoms samazinājās arī poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā – par 30,9%, iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā – par 14,9%, ķīmisko vielu ražošanā – par 22,1%, dzērienu ražošanā – par 1,9%, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā – par 20,4%, kā arī automobiļu, piekabju un puspiekabju (automobiļu detaļu un piederumu) ražošanā – par 2,9%.

Būtisks produkcijas apjoma kāpums, salīdzinot ar pagājušā gada atbilstošo mēnesi, bija datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 61,4%, kā arī iekārtu un ierīču remonta un uzstādīšanas nozarē – par 31,6%.

Pieaugums tika novērots arī elektrisko iekārtu ražošanā – par 21,5%, kā arī pēc īpatsvara otrajā lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē – pārtikas produktu ražošanā – par 2,4%.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

2023. gada martā, salīdzinot ar 2023. gada februāri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 1%. Ražošanas apjoma kritums bija apstrādes rūpniecībā – par 0,3% un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 3,4%. Savukārt pieaugums bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 2,4%.

2023. gada martā, salīdzinot ar 2022. gada martu, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 5,1%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 6,2% un eksportā – par 4,5% (tai skaitā eirozonā – par 1,2%, bet ārpus eirozonas – par 7,3%).

2023. gada martā, salīdzinot ar 2023. gada februāri, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli koriģētiem datiem samazinājās par 0,3%. Vietējā tirgū apgrozījuma kritums par 6%, bet eksportā –pieaugums par 2,8% (tai skaitā eirozonā – par 1,8%, ārpus eirozonas – par 3,6%).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti