Ludzas novadā top saules enerģijas elektrostacija

Piesaistot investīcijas teju 2 miljonu eiro apmērā, Ludzas novadā uz robežas ar Zilupes pilsētu sākta saules enerģijas elektrostacijas izbūve. Plānots, ka elektrostacija ar "zaļo" elektroenerģiju nodrošinās vismaz 1300 mājsaimniecību. Interese par "zaļās" enerģijas ražošanu pieaug arī citviet Latgalē.

Ludzas novadā top saules enerģijas elektrostacija
00:00 / 03:05
Lejuplādēt

Pierobežā, Zilupes pilsētas pievārtē ar krūmiem aizaugušais pakalns, kur iedzīvotāji bija ierīkojuši nelegālu atkritumu izgāztuvi, nu pārvēršas līdz nepazīšanai, jo te uzsākta saules enerģijas elektrostacijas izbūve. 

Kā atklāja būvdarbu vadītājs Jānis Bērziņš, pašlaik notiek teritorijas sakārtošanas darbi, kā arī spēkstacijas konstrukciju izbūve: "Pašlaik te ir pļava. To mēs izlīdzināsim un veiksim konstrukcijas montāžu, rāmēšanu, dzīsim zemē metāla pāļus un skrūvēsim konstrukciju, un tad virzienā uz dienvidiem arī izvietosim saules paneļus. Gandrīz visa pļava mums būs apbūvēta. Pa vidu ies ceļš, kas kalnu sadalīs divās daļās – austrumu nogāzē un rietumu nogāzē, kur tiks izbūvēti mazliet vairāk kā 5 tūkstoši paneļu ar kopējo jaudu 2,8 megavati."

Bērziņš uzsvēra – Zilupē saules paneļu parks atrodas blakus vietējai elektrostacijai. Jaunās elektrostacijas jauda nodrošinās "zaļo" enerģiju, kas aptuveni atbilst Zilupes pilsētas iedzīvotāju kopējam elektrības patēriņam, savukārt papildu saražotā elektrība būs pieejama Ludzas un citu Latvijas novadu iedzīvotājiem.

"Šī stacija ražos elektrību un atdos to "Sadales tīklam", un tad elektrība tiks sadalīta. Teorētiski, jā, pirmie saražoto elektrību patērēs vietējie iedzīvotāji. Tā ka līdz ar to Zilupe būs "zaļo" enerģiju patērējoša pilsēta. Montāžas darbus mēs plānojam pabeigt līdz jūnija beigām, bet pieslēgšanu līdz šā gada beigām," stāstīja Bērziņš.

Zilupes saules enerģijas elektrostacijas īpašnieks ir pašmāju investīciju uzņēmums "Merito", kas ieceres īstenošanai piesaistījis ekspertus no uzņēmuma "Saules Energy". Abi uzņēmumi īsteno deviņu elektrostaciju būvniecību Latvijā, taču Zilupes saules enerģijas elektrostacija ir pirmā, norādīja "Saules Energy" valdes loceklis Māris Plūme.

"Latvija nesaražo pietiekami daudz enerģijas, cik pati patērē. Un šis deficīts ir īpaši aktuāls vasaras mēnešos, kad spīd saule. Pagājušajā gada jūlijā tika importēti 330 tūkstoši megavatstundu. Lai šo deficītu nosegtu, ir vajadzīgi 700 tādi saules parki, kādu mēs šobrīd būvējam Zilupē. Potenciāls ir liels, un prieks par to, ka šajā jomā darbojamies ne tikai mēs, bet arī daudzi citi pieķērušies tam, un Latvija beidzot vairs nebūs pēdējā vietā Eiropā saules enerģijas izmantošanas ziņā," atzīmēja Plūme.

Lai stiprinātu Latvijas enerģētikas neatkarību, "Merito" kopumā ieguldīs 50 miljonus eiro deviņu jaunu saules enerģijas elektrostaciju izveidē Latvijas reģionos. Savukārt nākamgad Latgalē – Balvu novadā – jau cits uzņēmums plāno izbūvēt lielāko saules paneļu parku Baltijā, kas aizņems vairāk nekā 1000 hektārus lielu platību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti