ES gatavo 11. sankciju kārtu pret Krieviju

Eiropas Savienība (ES) gatavojas pieņemt nākamo, jau 11. sankciju kārtu pret Krieviju, lai ierobežotu tās iespējas turpināt agresiju pret Ukrainu. Zināms, ka šajā sankciju kārtā ES plāno īpaši vērsties pret trešo valstu uzņēmumiem, kas palīdz Krievijai apiet līdz šim noteiktās sankcijas.

Eiropas Komisija apsver iespēju pakļaut sankcijām vairākus ārvalstu uzņēmumus, kas palīdz Krievijai turpināt karu pret Ukrainu. Neoficiāli tiek runāts par Ķīnas, Turcijas, Kazahstānas un Armēnijas kompānijām. Tomēr izskan arī bažas par iespējamo pretreakciju no šīm valstīm. Tādēļ diskusijas diplomātu vidū varētu aizņemt ilgāku laiku.

"Es varu apstiprināt, ka šajā sankciju kārtā mēs pievēršam uzmanību sankciju ieviešanai un to efektivitātei, kā arī tam, kā izvairīties no sankciju apiešanas," vēsta Eiropas Komisijas preses sekretārs Ēriks Mamērs.

"Mēs pievēršamies tam, kā notiek dažādu preču eksports uz Krieviju. Mēs vēlamies nodrošināt, ka Krievija nesaņem caur citām valstīm aizliegtās preces, ko tā varētu izmantot savā militārajā industrijā."

Piemēram, sankcijas varētu tikt vērstas pret vairākiem Ķīnas uzņēmumiem, kas turpina piegādāt Krievijai elektroniku un mikroshēmas, ko iespējams izmantot arī militārās rūpniecības vajadzībām.

Ķīna jau brīdinājusi, ka iespējamās sankcijas pret tās uzņēmumiem izraisīs attiecīgus atbildes soļus.

Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Andrijs Jermaks arīdzan pavēstījis, ka no nākamās ES sankciju kārtas sagaida "pārsteigumus Krievijas propagandistiem un viņu ekonomikai".

KONTEKSTS:

Kopš Krievija pērn februārī sāka pilna mēroga karu pret Ukrainu, Eiropas Savienība noteikusi jau desmit sankciju kārtas pret Krieviju. Sankcijas vērstas pret svarīgākajām Krievijas eksporta jomām, piemēram, naftas un gāzes eksportu, tādējādi cenšoties mazināt Krievijas ienākumus, kas tiek tērēti kara turpināšanai Ukrainā.

ES valstu diplomāti atzīst, ka sāk trūkt jaunu jomu, pret ko vērsties jaunu sankciju ietvaros.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti