NVA: Skolēnu pieprasījums pēc vasaras darba ik gadu pārsniedz darba piedāvājumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) filiālēs visā Latvijā līdz aizvadītās darba nedēļas beigām saņemti vairāk nekā 400 darba devēju pieteikumi skolēnu nodarbinātībai vasarā. Taču NVA iepriekš prognozēja, ka pēdējā pieteikumu iesniegšanas dienā – 6. aprīlī – darba devēju aktivitāte pieaugs. Savukārt skolēni savus pieteikumus darbam vasarā varēs iesniegt maijā.

NVA: Skolēnu pieprasījums pēc vasaras darba ik gadu pārsniedz darba piedāvājumu
00:00 / 02:47
Lejuplādēt

NVA Nodarbinātības pasākumu departamenta pārstāve Vineta Leončika norādīja, ka ik gadu ap 600 darba devēju piedāvā kopumā 10 000 darba vietas skolēniem. Tiesa, pieprasījums pēc vasaras darba ik gadu nedaudz pārsniedz darba piedāvājumu.

"Liela daļa darba vietu ir tirdzniecībā, pašvaldības piesaka darba vietas arī teritorijas labiekārtošanā, uzturēšanā, kā arī muzejos un citās iestādēs.

Protams, ir arī mazāki privātie komersanti, kā zemnieku saimniecības. Tiesa gan, ne vienmēr tur, kur ir piedāvātā darba vieta, ir arī bērni vai otrādi. Piemēram, mēs redzam, ka Latgales reģionā ir mazāk darba devēju, kas piesaka šīs vietas un tad tur tā iespēja palikt bez šī darba ir lielāka, savukārt Rīgā ir ļoti liels darba vietu skaits un šīs vietas atkal ir grūtāk aizpildīt, jo bērnu skaits ir tik, cik viņš ir," skaidroja Leončika.

Darba devēji, kuri piedāvā darba vietas skolēniem vasaras brīvlaikā, saņem dotāciju skolēna mēneša darba algai 50% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas.

"Man ļoti patīk tā patstāvības sajūta, ko tu saņem pēc tam, kad tu saņem savu pirmo tās vasaras algu, un tas, ka tu vairs nejūties kā slogs saviem vecākiem, bet drīzāk kā pieaudzis cilvēks ar savu atbildību," stāstīja 12. klases skolniece Sandija Aleksa Štikova.

Sandija šobrīd gatavojas skolas beigšanas eksāmeniem un vēl nezina, vai atradīs laiku darbam arī šovasar. Taču iepriekš jauniete ik vasaru centusies atrast darbu pēc iespējas dažādās sfērās un visvairāk šajā pieredzē viņa novērtē iespēju pieņemt pašai savus finansiālos lēmumus.

"Es biju gan laukapstrādē, tas bija mans pirmais darbiņš, mēs tur daži skolēni laukā ravējām sīpolu stādus. Es esmu bijusi arī oficiante restorānā, auklīte bērnu dārzā un pēdējā darba pieredze bija konditorejā Ikšķilē.

Es domāju, ka par maz tiek reklamēta šī programma, tāpēc svarīgi runāt par to un reklamēt tieši sociālajos medijos, kur skolēni šobrīd arī uzturas," norādīja skolniece.

Valsts līdzfinansētajās darba vietās strādāt var skolēni vecumā no 15 līdz 20 gadiem. Darba iespējas vasaras brīvlaikā varēs izmantot arī Ukrainas iedzīvotāju bērni, pērn šo iespēju Latvijā izmantoja ap 70 ukraiņu atvases.

Līdz šī mēneša beigām NVA izvērtēs darba devēju pieteikumus, savukārt maijā līdz pat augustam noritēs skolēnu pieteikšanās vasaras darbam, par ko plašāku informāciju bērni un jaunieši var meklēt NVA mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti