Polijā un Lietuvā sausums sagādā problēmas zemniekiem un mežkopjiem

Nelielais nokrišņu daudzums radījis sarežģītu situāciju arī Lietuvā un Polijā. Lielākās problēmas sausums sagādā lauksaimniekiem un mežu apsaimniekotājiem.

Lietuvas zemnieki norāda, ka šāds sausums atsevišķos rajonos nav bijis 30 gadus. Ja situācija neuzlabosies, raža varētu samazināties par apmēram trešo daļu, un papildu problēmas radīja minerālmēslu dārdzība. Sējumi tika mēsloti mazāk, un augi ir mazāk izturīgi pret ekstremāliem laika apstākļiem. Savukārt vēlīnas kultūras nav iespējams iesēt bez laistīšanas.

Būtiski palielinājies arī mežu ugunsgrēku risks, un valsts mežu pārstāvis aicina cilvēkus būt atbildīgiem. Ugunskurus drīkst dedzināt tikai īpaši izveidotās vietās, bet pēc piknika beigām tas obligāti jānodzēš ar ūdeni.

Līdzīga situācija ir Polijā, kur lielākajā daļā mežu izsludināts augstākais ugunsbīstamības līmenis, bet valsts ziemeļu un centrālajā daļā situācija ir tuvu kritiskai.

Zemsedzes mitrums, salīdzinot ar normālo situāciju, samazinājies 10 reizes, un varas iestādes apsver iespēju noteikt aizliegumu cilvēkiem apmeklēt mežus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti