Igaunijas rūpniecība piedzīvo krīzi

Igaunijas rūpniecības produkcijas ražošanas apjoms šī gada aprīlī bija par vairāk nekā 15% mazāks nekā pirms gada. Ar īpaši smagām problēmām saskārusies kokapstrādes, metāla apstrādes, mašīnbūves un celtniecības nozare.

"Samazinājums saistīts ar armatūras stieņiem, metāla sagatavēm un citiem produktiem, ko mēs piegādājam celtniecībai," medijiem stāstīja "BLRT" grupas pārstāvis Romans Vinarčuks.

"Mēs strādājam arī pārtikas rūpniecībā. Rūpniecisko gāzu un slāpekļa pasūtījumi samazinājušies par 15 līdz 20%. Esam arī novērojuši salīdzinoši lielu – līdz 30% – kritumu mašīnbūvē," norādīja Vinarčuks.

Statistikas dati liecina, ka ražošanas apjomi samazinās 11 mēnešus pēc kārtas, un vairākās nozarēs Igaunija atgriezusies 2018. gada līmenī. Īpaši bažīgi eksperti ir par situāciju kokrūpniecībā, kur kritums ir 24%.

Šogad jau bankrotējis liels māju ražotājs, un nopietnas problēmas ir lielākajai šīs nišas kompānijai.

Nozares asociācija norāda, ka Igaunijas preces kļuvušas dārgākas un zaudē konkurētspēju ārvalstīs. Divas trešdaļas apstrādes rūpniecības produkcijas pārdod ārējos tirgos, tāpēc šim aspektam ir būtiska loma. Bažas rada arī sociālās problēmas – lielākā daļa kokrūpniecības uzņēmumu atrodas Dienvidigaunijā, kur ir ierobežotas iespējas atrast citu darbu. Tomēr daļa ekonomistu aicina necelt paniku, jo gada otrajā pusē situācija varot uzlaboties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti