Zviedru medicīnisko matraču ražotnē Liepājā investēs 1,7 miljonus eiro

Zviedru medicīnisko matraču ražotājs "Care of Sweden" ražotnē Liepājā plāno investēt 1,7 miljonus eiro. Liepājā līdz šim ir izveidoti vairāki biznesa parki, kas spējuši piesaistīt investorus galvenokārt no Skandināvijas valstīm, un pēdējo piecu gadu laikā Liepājā uzceltas 20 jaunas ražotnes, top vēl citas. No biznesa viedokļa attaisnojusies arī iecere attīstīt industriālo teritoriju Karostā, kur pašvaldība un Speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvalade jau laikus sakārtoja nepieciešamo infrastruktūru.

Zviedru medicīnisko matraču ražotnē Liepājā investēs 1,7 miljonus eiro
00:00 / 04:22
Lejuplādēt

Zviedru uzņēmums, kas ir jaunākais investors Liepājā, savu darbību šī gada rudenī uzsāks uzņēmuma "Vecās Ostmalas Biznesa Parks" (VOBP) teritorijā, un darbinieki jau tiekot apmācīti Zviedrijas uzņēmumā. Ražošanas angāra platība būs 3000 kvadrātmetru.

Lētāks darbaspēks, kas pieejams Latvijā, neesot iemesls investēt Liepājā, jo arī Latvijā darbaspēka izmaksas arvien pieaug, skaidroja uzņēmuma operatīvais direktors Pjērs Andersons (Pierre Andersson).

"Mēs izvēlējāmies Liepāju vairāku iemeslu dēļ, noteikti tā ir ģeogrāfiskā atrašanās vieta – ostas pilsēta, kā arī divu citu ostu tuvums aptuveni 100 km attālumā, Ventspils un Klaipēdas ostas. Vēl Liepājā ir nodrošināts labs biznesa klimats, kas ietekmēja mūsu izvēli. Kaut arī apzināmies, ka arī šeit ir problēmas ar kvalificētu darbaspēku, ticam, ka varam paši apmācīt mums nepieciešamos darbiniekus," sacīja Andersons.

Uzņēmums savu produkciju – medicīniskos matračus – eksportē uz 35 pasaules valstīm, un lielākais tirgus ir Austrālija. Liepājas ražotne būs vēl viens solis Eiropas tirgus stiprināšanā. Ja iecere nesīs labus rezultātus,

Liepājā uzņēmums varētu investēt līdz trim miljoniem eiro. Pilsētai tās šobrīd būs 30 jaunas darba vietas.

Gandarīts par šāda mēroga uzņēmuma ienākšanu Liepājā ir VOBP valdes priekšsēdētājs Jānis Siliņš, uzsverot, ka tas ir pēdējo piecu gadu laikā paveiktais komandas darbs. Investoru meklēšana notiek dažādos veidos.

Liepājas SEZ pārvaldnieks Uldis Hmieļevskis norādīja, ka svarīgi strādāt sinerģijā starp uzņēmējiem, investoriem, pašvaldību un Liepājas SEZ pārvaldi. Tas arī līdz šim ļāvis sasniegt mērķi – dažu gadu laikā uzbūvēt vairāk nekā 20 jaunu ražotņu.

"2017. gada sākumā visi iedzīvotāji aptaujās norādīja, ka nodarbinātība un darba vietas ir lielākā tēma, kas būtu jārisina. Mēs jau bijām sākuši strādāt pie investīciju piesaistes, arī Karostas industriālais parks bija izbūvēts, ielas izbūvētas, vajadzēja strādāt cītīgāk pie investoru piesaistes. Toreiz tas likās ļoti ambiciozs mērķis – desmit jaunas rūpnīcas četros gados. Tādā tempā nekad nekas iepriekš nebija darīts. Šobrīd tas mērķis ir pārsniegts, ir vairāk nekā divdesmit, grūti precīzi saskaitīt, jo ik pēc pāris mēnešiem tiek nodota ekspluatācijā," viņš stāstīja.

Ražotnes top gan par pašu uzņēmēju līdzekļiem, gan piesaistot banku, gan ES finansējumu.

Par investīciju piesaisti un jauniem izaicinājumiem, kurus ietekmē ģeopolitiskā situācija, stāstīja Liepājas domes priekšsēdētājs Gunārs Ansiņš (Liepājas partija): "Protams, mums ir virkne mājas darbu, kas ir jāpabeidz, viens no lielākajiem izaicinājumiem, es pat gribētu teikt – valstī. Tā ir ļoti liela teritorija, ko mēs saucam par bijušā "Liepājas metalurga" teritoriju. Tā ir jauna lappuse rūpniecības attīstībā, bet mums ir jāveic ļoti rūpīgs sagatavošanās darbs, ir jāattīra teritorija no vēsturiskā piesārņojuma un jāuzsāk infrastruktūras būvniecība."

Ansiņš skaidroja, ka tikai tad, kad teritorija būs sakārtota, to varētu piedāvāt nopietniem investoriem, kaut gan jau šobrīd daļā "metalurga" teritorijas uzņēmēji strādā un attīsta savas ražotnes. Liepājas mērs atklāja, ka Liepājā ienācis arī Japānas kapitāls, tās ir investīcijas kādā Skandināvijas uzņēmumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti