«Latvijas gāze» tirgus cenas mājsaimniecībām: ēdiena gatavošanai – par 37% zemāka, apkurei – par 24%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Gatavojoties dabas gāzes tirgus atvēršanu mājsaimniecībām no 1. maija, lielākais dabasgāzes piegādātājs "Latvijas gāze" ir paziņojis gaidāmās cenas, solot, ka mājsaimniecībām, kuras dabasgāzi izmanto ēdiena gatavošanai, dabasgāzes cena samazināsies par 37%, apkurei par 24%.

"Latvijas gāze" no 1. maija sniegs tā dēvēto universālo pakalpojumu – tas paredz nemainīgu cenu lietotājiem sešus mēnešus un tiesības izbeigt līgumu bez līguma pirmstermiņa laušanas maksas.

Šim pakalpojumam tirgus atvēršanas sākumperiodā ir arī noteikti maksimālās cenas griesti, kas nodrošina nemainīgu cenu lietotājam ilgtermiņā neatkarīgi no pakalpojuma sniedzēja.

"Latvijas gāze" paziņojumā medijiem informēja, ka no 1. maija dabasgāzes cena būs:

  • mājokļa apkurei – 0,05985 eiro/kWh (dabasgāzes cena ar akcīzi 0,00165 EUR/kWh un PVN 21% – 0,07442 eiro/kWh);
  • ēdiena gatavošanai – 0,08312 eiro/kWh (dabasgāzes cena ar akcīzi* un PVN 21% – 0,10257 eiro/kWh).

Piemēram, mājsaimniecībai, kas izmanto dabasgāzi ēdiena gatavošanai un patērē 4 kubikmetrus mēnesī, vidējais ikmēneša maksājums būs aptuveni 9,58 eiro līdzšinējo 12,10 eiro vietā, prognozē "Latvijas gāze".

Savukārt mājsaimniecībai, kas izmanto dabasgāzi apkurei un, piemēram, patērē 180 kubikmetrus mēnesī, vidējais ikmēneša maksājums būs aptuveni 170,05 eiro līdzšinējo 213,42 eiro vietā. Ietaupījums vienā mēnesī – 43,37 eiro, norāda "Latvijas gāze".

Lietotājiem, kuri izvēlēsies arī turpmāk gāzi pirkt no "Latvijas gāzes", līgums nav jāpārslēdz, pāreja uz universālo pakalpojumu notiks automātiski.

Par tirgus atvēršanu un dabasgāzes cenām klienti tiks informēti individuāli, nosūtot paziņojumus aprīlī un maijā kopā ar norēķinu dokumentiem.

Precīzai dabasgāzes patēriņa uzskaitei, atveroties tirgum, "Latvijas gāze" aicina savus klientus ziņot skaitītāju rādījumus no šā gada 27. aprīļa līdz 2. maijam (ieskaitot).

KONTEKSTS:

No 1. maija tiks pilnībā atvērts dabasgāzes tirgus. Tas nozīmē, ka vairs nebūs viena tirgotāja, kas lietotājiem nodrošināja gāzi par tarifu, kas tiek regulēts un izvērtēts tikai divas reizes gadā. Tādēļ klimata un enerģētikas ministrs aicina mājsaimniecības izvēlēties sev jauno pakalpojuma sniedzēju.

No patērētāja viedokļa tas nozīmē, ka tagad ar dabasgāzi būs jārīkojas līdzīgi kā ar elektrību – jāslēdz līgums par šī energoresursa piegādi ar kādu no tirgotājiem. Rēķinoties, ka tomēr būs daļa cilvēku, kas šādus līgumus nenoslēgs, tiek atstāta spēkā iespēja dabasgāzi saņemt tāpat kā līdz šim. Proti, saskaņā ar otrdien valdības apstiprinātajiem noteikumiem iedzīvotājiem būs pieejams universālais pakalpojums.

No 1. maija mājsaimniecībām gāzi piedāvās trīs uzņēmumi: AS "Latvijas gāze"; AS "Latvenergo", kas tirgū piedalās ar zīmolu "Elektrum"; Igaunijas gāzes un elektrības tirgotāja "Eesti Gaas" meitaskompānija Latvijā SIA "Elenger".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti