Elektrības cenas biržā šobrīd zemas vai pat negatīvas, bet rudenī gaidāms cenu kāpums

Pēdējo divu gadu laikā elektrības cenas Latvijā ir piedzīvojušas strauju kāpumu. Lai gan šobrīd biržā "Nord Pool" uz dažām stundām dienā tiek fiksēta arī negatīva elektroenerģijas cena, piemēram, pērn, 17. augustā, elektroenerģijas cena biržā sasniedza rekordaugstumu – 4000 eiro par vienu megavatstundu. Lielo svārstību dēļ Latvijā līgumus, kas piesaistīti biržas cenām, izvēlējušies tikai 8 līdz 10% mājsaimniecību, pārējie elektrību pērk par fiksētām cenām. Eksperti prognozē, ka ilgtermiņā cenas elektroenerģijai būs stabilākas nekā līdz šim, bet biržā – biežāk svārstīsies.

Elektrības cenas biržā šobrīd zemas vai pat negatīvas, bet rudenī gaidāms cenu kāpums
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Enefit" valdes priekšsēdētājs Krists Mertens stāsta, ka viens no iemesliem, kāpēc samazinājās elektrības cena, bija siltā ziema.

"Laikapstākļi ir bijuši labi. Mēs redzam, ka gāzes cenas arī ir kritušās, un mēs redzam, ka arī Somijā kodolelektrostacija šobrīd sākusi strādāt, kas vēl vairāk pozitīvi iespaidoja elektroenerģijas cenas, proti, tās samazinājās. Šobrīd iestājies vasaras periods un aktīvi tiek saražota elektroenerģija no saules paneļiem, kas atainojas arī elektroenerģijas cenās. "Nord Pool Spot" biržā atsevišķās dienas stundās elektroenerģijas cena ir manāmi zemāka nekā agros rītos un vakaros un atsevišķos mirkļos pat ir tuvu nullei vai pat negatīva. Ja klients ir izvēlējies biržas svārstībām piesaistītu cenu produktus, tad, protams, viņš tūlītēji arī izjutīs šīs cenas svārstības jeb cenu samazinājumu tirgū. Ja klients ir noslēdzis fiksētu cenu līgumu, tad viņu, protams, šīs izmaiņas tiešā veidā neietekmēs," skaidro Mertens.

Maijā beidzās valsts atbalsts mājsaimniecībām elektroenerģijas cenu pieauguma kompensācijai, bet "Enefit" kompensēs cenu starpību par pirmajām 100 izlietotajām kilovatstundām tiem klientiem, kuri izvēlējušies iegādāties elektroenerģiju par fiksētu cenu no Baltijas vēja parkiem.

Par cenas pazeminājumu saviem klientiem no 1. maija paziņojis arī "Latvenergo". 

"Lielākajai daļai klientu, kuriem tas pēc līguma nosacījumiem ir bijis iespējams, mēs esam cenu pārskatījuši. Cenas samazinājums ir bijis līdz pat 20% elektroenerģijai par pirmajām simt kilovatstundām. Iestājoties ziemai, aukstākam periodam, pieprasījums pieaug. Iespējams, kaut kur samazinās arī ražošanas jaudas no atjaunojamiem resursiem, piemēram, saules stacijām, jo saule pamatā ražo vasarā. Kā zināms, tas, ka cena varētu pieaugt, tā ir. Bet cik daudz precīzi, jo ir grūti prognozēt, jo tur ir dažādi faktori. Tāpat arī gāzes cenas svārstības var to ietekmēt, un mēs nevaram noslēgt līgumu uz nākamo periodu par tādu cenu, kāda ir šobrīd biržā. Cena varētu būt augstāka, nekā tā ir šobrīd biržā," stāsta "Latvenergo" Enerģijas produktu daļas vadītājs Artis Raukaitis.

Klimata un enerģētikas ministrijas Enerģijas tirgus departamenta direktors Gunārs Valdmanis stāsta, ka ilgtermiņā elektrības vidējās cenas būs stabilākas, bet īstermiņa biržas cenas svārstīsies biežāk nekā līdz šim.

"Šobrīd svārstības diennakts, varbūt nedēļu vai mēnešu griezumā būs straujākas, nekā mēs esam pieraduši redzēt iepriekšējos gados, proti, būs biežāk vērojami gan negatīvu cenu vai ļoti zemu cenu periodi, gan arī salīdzinoši augstu cenu periodi, kas būs saistīti varbūt ar atjaunojamās enerģijas izstrādes svārstībām atbilstoši laika apstākļiem. Protams,

klientiem vienmēr vajadzētu apzināties, ka arī fiksēta cena, pat ja tā ir nedaudz augstāka, joprojām ir nozīmīgs ekonomiskais ieguvums,

jo šajā pakalpojumā ietverta arī, varētu teikt, zināma apdrošināšanas prēmija, tātad garantija par to, ka šī cena saglabāsies stabila ilgāku laiku un ka klientam nebūs kādu laiku jāuztraucas par cenu svārstībām un tātad tirgotājs uzņemsies daļu no cenu svārstību riska uz saviem pleciem," skaidro Valdmanis.

"Atgādināšu, ka elektrības cena sastāv no vairākām daļām – elektrības cenas pie tirgotāja, sadales tīkla tarifa ar augstsprieguma pārvades operatora tarifu un PVN."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti