Dienas ziņas

Dienas ziņas

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Pavasara salnas skādēs uzziedējušajiem augļu kokiem

Pavasara salnas skādēs uzziedējušajiem augļu kokiem

Bet arī svētkos daba ir nepielūdzama – klāt solītā zemā temperatūra, kas gaidāmajās naktīs var atnes salnu. Skādi, ko tā var radīt visam, kas šobrīd zied, grūti prognozēt. Ziemeļlatgalē pieļauj, ka vismaz daļēji tā var kaitēt ķiršiem. Vai kociņus var pasargāt?

Ziemeļlatgalē, kur vēl pirms pāris nedēļām zemi klāja sniega sega, tagad straujais pavasaris kā ar baltu plīvuru apņēmis ķiršu kokus. Saldo ķiršu dārzs ir arī Malnavas koledžā. Vai audzēkņiem arī šogad būs lemts ar tiem mieloties, par to gan vēl pāragri spriest.

"Ja viņš ir šādā stadijā – ziedi ir atplaukuši un ja uznāk tāds sals, ar kādu mūs tagad baida, mīnus pieci, mīnus astoņi, tad dabīgi – viss ir cauri," vērtēja Malnavas koledžas augļkopības pasniedzēja Vēsma Šumska.

Salnas pārciest lielākas cerības ir tiem augiem, kas vēl pumpuros. Tādi, vismaz šajā pusē, vēl ir ābelēm, arī lielākajai daļai ogulāju. Ja nu tomēr nosalst, piemēram, zemenes, to ziedu viducis iekrāsosies melns. Ja nosalis augļu koks, pārlaužot zaru, uzreiz pēc mizas tas iekrāsojies brūnā krāsā. Vai ir vērts sargāt, kā censties nosargāt? Pasniedzēja ir skeptiska, taču savi ieteikumi ir.

"Dedzināt dažādus mitrus materiālus, kas nevis deg ar liesmu, bet vienkārši dūmo. Mitri salmi, siens, lai tikai liesma nebūtu, lai nepārrauj to dūmu segu.

Ir jau arī saimniecības preču veikalos iegādājamas dūmu sveces. Nu, ja ir viens maz kociņš, var arī sasegt ar agrotīkliem un tādā veidā sargāt," klāstīja Šumska.

Tāpat apsegt stādiņus ieteicams siltumnīcās, kas nav apkurināmas. Augļkopjiem, kas ar šo rūpalu nodarbojas lielākos apmēros, nereti gan ir speciālas iekārtas un līdzekļi, kas var palīdzēt nosargāt ziedošos kokus.

Zemnieku saimniecībā "Ķirši" pilnībā izsala ķiršu un daļēji arī ābolu ziedi kādā pavasarī pirms vairākiem gadiem. Tā arī bijusi vienīgā reize, kad salna tik nozīmīgi ietekmēja ražu.

"Ar tiem dūmiem... nu tā. Diez vai. Ja jums ir viens vai divi koki, vai trīs, kaut ko var izdarīt. Ir jauni preparāti, ar ko var miglot, tad iztur tās stresa situācijas, bet nav pieredzes īstas, vai tie īsti darbojas vai ne," atzina ZS "Ķirši" īpašnieks Dmitrijs Pavlovs.

Pērn šajā saimniecībā piedzīvots pretējais – neredzēti liela ābolu raža. 200 tonnas, trūka vietas, kur ābolus pēc novākšanas turēt.

Augļkopis vērtēja, ka slimības un kaitēkļi, kā arī meža zvēri, sagādā lielākas galvas sāpes, taču sinoptiķu solītā salna – ar to atliek vien samierināties.

Turklāt pumpurus vērtīgi būtu pat pašiem retināt, tad no palikušajiem izaugs lielāki augļi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti