Turpmāk piena iepirkuma cenas lauksaimniekiem būs zināmas agrāk; palielina atbalstu ciltsdarbam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Piena iepircēji turpmāk ziņos piena iepirkuma cenu par iepriekšējo mēnesi un plānoto iepirkuma cenu kārtējā mēnesī līdz katra mēneša 5. datumam līdzšinējā 10. datuma vietā, paredz valdības apstiprinātās izmaiņas kārtībā, kā apkopo informāciju par lauksaimniecības produktu cenām un tirdzniecības apjomiem.

Zemkopības ministrija (ZM) paziņojumā presei skaidroja, ka izmaiņas kārtībā sagatavotas, reaģējot uz neseno piena iepirkuma cenu kritumu, lai nodrošinātu savlaicīgāku un vienkāršāku informācijas apriti par piena iepirkuma cenām.

Zemnieki iepriekš norādījuši, ka neziņa par iepirkumu cenām mēneša sākumā  sarežģī darbības plānošanu.

Izmaiņas nosaka arī, ka Lauksaimniecības datu centrs iesniedz informāciju Centrālajai statistikas pārvaldei un Eiropas Komisijai līdz mēneša 10. datumam, nevis 16.datumam kā līdz šim.

Ministrija skaidro, ka tas ļaus savlaicīgāk izvērtēt esošo situāciju piena nozares tirgū un pieņemt nepieciešamos lēmumus tirgus stabilizēšanai.

Tāpat Zemkopības ministrija ir radusi iespēju par 2 miljoniem eiro palielināt atbalstu ciltsdarbam nozarē, informēja ministrija.

Atbilstoši palielinātajam finansējumam piensaimniecībā, palielinātas atbalsta likmes – atbalsts par piena šķirņu slaucamajām govīm 2023. gadā noteikts 110 eiro par ciltsgrāmatas pamatdaļā ierakstītu govi un 71 eiro apmērā par pārējām ciltsgrāmatā ierakstītajām un ciltsdarbā potenciāli izmantojamām govīm, kas attiecīgi ir par 15 eiro un 19 eiro vairāk nekā 2022. gadā.

Tāpat šogad papildus iekļauts atbalsts briežkopības nozarei un atbalsts vietējo apdraudēto šķirņu saglabāšanai.

2023. gadā valsts atbalstu ciltsdarbam 22 miljonus eiro lopkopji saņems:

  • vaislas lauksaimniecības dzīvnieku ierakstīšanai ciltsgrāmatā, to ģenētiskās kvalitātes noteikšanai, produktivitātes datu izvērtēšanai  un novērtēšanai pēc pēcnācējiem – 21 777 520 eiro:
  • sivēnmātēm – 8 228 405 eiro;
  • piena šķirņu slaucamajām govīm, tostarp pirmpienēm – 8 823 279 eiro;
  • gaļas šķirņu zīdītājgovīm un telēm, kas vecākas par 12 mēnešiem – 3 474 484 eiro;
  • piena šķirņu slaucamajām kazām, tostarp pirmpienēm – 85 558 eiro;
  • vaislas aitu mātēm – 776 057 eiro;
  • vaislas staltbriežiem un dambriežiem – 200 000 eiro;
  • tīršķirnes vaislas ķēvēm – 189 737 eiro;
  • vietējo apdraudēto šķirņu saglabāšanai – 222 480 eiro.

Šogad šķirnes lauksaimniecības dzīvnieku audzētāju biedrībām iesniegumi atbalsta saņemšanai Lauku atbalsta dienestā būs jāiesniedz līdz 15. aprīlim.

KONTEKSTS:

Krīzi piena nozarē izraisīja iepirkuma cenas straujš kritums – no aptuveni 50 centiem cena par litru piena nokritusies līdz vidēji 37 centiem. Galvenais cenas krituma iemesls esot piena pārprodukcija Eiropā un pieprasījuma krišanās. "Zemnieku saeima" norādīja, ka martā svaigpiena iepirkuma cena ir sākusi atkal pieaugt, taču pieaugums neesot liels.

Aizvadītajā gadā 400 piena lopkopības saimniecības pārtrauca savu darbību. Šogad piedzīvotais svaigpiena iepirkuma cenu kritums liek šo smago lēmumu pieņemt arvien vairāk saimniecību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti