Panorāma

Iedzīvotāji maz informēti par izmaiņām gāzes tirgū

Panorāma

Panorāma

Gatavojas dabasgāzes tirgus atvēršanai

No maija pilnībā atver gāzes tirgu mājsaimniecībām. Kas par to ir jāzina?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

No 1. maija tiks pilnībā atvērts dabasgāzes tirgus. Tas nozīmē, ka vairs nebūs viena tirgotāja, kas lietotājiem nodrošināja gāzi par tarifu, kas tiek regulēts un izvērtēts tikai divas reizes gadā. Tādēļ klimata un enerģētikas ministrs aicina mājsaimniecības izvēlēties sev jauno pakalpojuma sniedzēju.

No patērētāja viedokļa tas nozīmē, ka tagad ar dabasgāzi būs jārīkojas līdzīgi kā ar elektrību – jāslēdz līgums par šī energoresursa piegādi ar kādu no tirgotājiem. Rēķinoties, ka tomēr būs daļa cilvēku, kas šādus līgumus nenoslēgs, tiek atstāta spēkā iespēja dabasgāzi saņemt tāpat kā līdz šim. Proti, saskaņā ar otrdien valdības apstiprinātajiem noteikumiem iedzīvotājiem būs pieejams universālais pakalpojums.

"Ir skaidrs, ka beidzas monopola ēra arī mūsu mājsaimniecību gāzes apgādē," pēc valdības sēdes sacīja premjers Krišjānis Kariņš ("Jaunā Vienotība").

Kas mainīsies un kas ne?

Pašlaik dabasgāzes piegāžu izmaksas mājsaimniecībām ir regulētas – tās aprēķina pēc Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātas metodikas. Savukārt no 1. maija dabasgāzes tirgus būs atvērts un gāzi mājsaimniecībām piegādās par tirgus cenu.

Arī turpmāk kopējo maksu par dabasgāzi veidos piecas komponentes:

  • dabasgāzes cena,
  • maksa par pārvadi,
  • maksa par sadali,
  • akcīzes nodoklis,
  • pievienotās vērtības nodoklis.

Dabasgāzes cena būs vienīgā komponente, kas atšķirsies tirgotāju piedāvājumā.

Uz ko tas attiecas?

Šobrīd mājsaimniecību segmentā ir teju 380 tūkstoši gazificētu objektu. No tiem nedaudz vairāk par 300 tūkstošiem ir lietotāji, kas dabasgāzi izmanto ēdiena pagatavošanai. Pārējie – ūdens uzsildei un apkurei.

No visām mājsaimniecībām šobrīd aptuveni 360 tūkstoši ir lietotāji, kuri turpina izmantot publiskā tirgotāja pakalpojumu un kuriem tiek rekomendēts pārskatīt savus līgumus, informēja Klimata un enerģētikas ministrija.

Kas jādara?

Klientiem, kuri apsver gāzes tirgotāja maiņu no nākamā mēneša, tas jāizdara līdz pašreizējā mēneša 15. datumam. Tātad, lai gāzes piegādātāju mainītu no 1. maija,  jauna līguma pieteikums attiecīgajai kompānijai jāsagatavo līdz 15.aprīlim.

Savukārt pieteikums no 16. datuma ļaus noslēgt līgumu no aiznākamā mēneša 1. datuma.

Tie, kas neizvēlēsies jaunu piedāvājumu, turpinās no "Latvijas gāzes" saņemt tā saukto universālo pakalpojumu ar fiksētu cenu uz sešiem mēnešiem.

Ierasti universālais pakalpojums ir dārgāks par tirgus piedāvājumu.

Universālais pakalpojums paredz papildu aizsardzību lietotājam, proti, nemainīgu cenu sešus mēnešus un tiesības izbeigt līgumu, nemainot cenu. Šim pakalpojumam tirgus atvēršanas sākumperiodā ir arī noteikti maksimālās cenas griesti, kas nodrošina nemainīgu cenu lietotājam ilgtermiņā neatkarīgi no pakalpojuma sniedzēja.

Šis pakalpojums ir izveidots, lai ikvienam dabas gāzes lietotājam būtu iespēja pakāpeniski un pārdomāti, izvērtējot savu dabas gāzes patēriņu, atrast sev piemērotāko tirgotāju. Katram tirgotājam, kas uzsāk darbu mājsaimniecības segmentā, ir pienākums piedāvāt universālo pakalpojumu.

Tātad mājsaimniecības jebkurā brīdi bez līgumsoda varēs universālā pakalpojuma vietā izvēlēties kādu citu piedāvājumu.

Kas tirgos?

No 1. maija mājsaimniecībām gāzi piedāvās trīs uzņēmumi:

  • AS "Latvijas gāze";
  • AS "Latvenergo", kas tirgū piedalās ar zīmolu "Elektrum";
  • Igaunijas gāzes un elektrības tirgotāja "Eesti gaas" meitaskompānija Latvijā SIA "Elenger".

Cik maksās gāze?

Salīdzinājumam – pašlaik spēkā esošais regulētais tarifs ar valsts atbalstu ir 9,7 centi par kilovatstundu.

"Latvijas gāze" konkrētu cenu vēl nenosauc, bet lēš, ka dabasgāzes universālā pakalpojuma cenu mājsaimniecībām būs par 20–40% zemāka, salīdzinot ar šā brīža regulēto tarifu. Cenas būs atšķirīgas dažādām lietotāju grupām.

"Latvenergo" prognozē, ka, salīdzinot ar regulēto tarifu, izmaksas par gāzi samazināsies par 25 līdz 30%.

"Elenger" no 1. maija piedāvās divus tarifus – elastīgo tarifu 6,7 centi par kilovatstundu un fiksēto tarifu – 7,7 centi par kilovatstundu. Savukārt gāzei ēdiena gatavošanai plānotais tarifs ir 11,5 centi par kilovatstundu. Tiesa, papildus dabasgāzes cenai mājsaimniecībām būs jāmaksā vēl sadales un pārvades sistēmas tarifi, kas joprojām paliks regulēti.

Aicina izdarīt izvēli

Lai gan ir nodrošināta iespēja turpināt saņemt līdzšinējā tirgotāja universālo pakalpojumu, Raimonds Čudars ("Jaunā Vienotība") aicina mājsaimniecības pievērsties tirgotāja izvēlei jau tagad. Viņš aicina sniegtajos piedāvājumos iedziļināties kārtīgi: "Cenu atšķirības ir pietiekami būtiskas visos piedāvājumos."

Ministrs arī lēš, ka vismaz tuvākajā laikā šo tirgotāju skaits nepalielināsies. "Mēs ceram uz lielāku atsaucību, tā ir taisnība, bet šobrīd mēs runājam par pavisam stabiliem trim tieši mājsaimniecību sektorā, jo uzņēmējdarbības daļā mums ir daudz plašāks piegādātāju logs," sacīja Čudars.

KONTEKSTS:

Latvijā dabasgāzes tirgus tika atvērts 2017. gadā, bet, lai nodrošinātu pakāpenisku tā atvēršanu, mājsaimniecību lietotājiem pēdējos gados ir bijusi izvēle – turpināt saņemt dabasgāzi kā saistītajam lietotājam no publiskā tirgotāja "Latvijas gāzes" par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātu dabasgāzes tarifu vai arī iegādāties dabasgāzi par tirgus jeb neregulētu cenu no jebkura dabasgāzes tirgotāju reģistrā reģistrēta komersanta, kas nodrošina dabasgāzes tirdzniecību mājsaimniecību lietotājiem.

Līdz šim vienīgais komersants, kurš piedāvā iegādāties dabasgāzi mājsaimniecību lietotājiem par tirgus cenu, ir AS "Latvenergo" ar tirdzniecības zīmolu "Elektrum".

Savukārt no 1. maija, kad tiks pilnībā atvērts dabasgāzes tirgus mājsaimniecībām, pakalpojumu sāks piedāvāt arī Igaunijas "Eesti Gaas" meitassabiedrība "Elenger".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti