Dienas ziņas

Putnu gripa sasniedz arī Liepāju

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Sausums biedē lauksaimniekus; ministrija atbalstu nesola

Sausums biedē lauksaimniekus; Zemkopības ministrija atbalstu nesola

Augsne tīrumos pašlaik ir sausāka nekā ierasts, tāpēc rekordražu nevar gaidīt, prognozēja Dienvidkurzemes zemnieki. Biedrībā "Zemnieku saeima" uzskata – ja drīzumā nebūs lietus, samazināsies ražas apjoms un kvalitāte. Zemkopības ministrija (ZM) pieļāva, ka tādā gadījumā graudu produktiem cena varētu pieaugt. Valdība papildu finansējumu bez apdrošināšanas atbalsta zemkopjiem sniegt neplāno.

Ināra Jansone zemnieku saimniecībā "Kūdrāji" Aizputes pagastā 70 hektāros audzē miežus, kviešus, rudzus, auzas, kā arī dārzeņus.

"Redzēs, kā ir, jūs saprotiet, tas sāks veidot vārpu. Tam būs vajadzīgs vairāk mitruma un tā spēka, tad droši vien būs problēmas. Skatāmies uz tām pašām ganībām. Govis ir noēdušas, un zelmenis neveidojas. Nav tas grauds tik smuks un tik liels," klāstīja zemniece.

Savukārt zemnieku saimniecība (ZS) "Līvmaļi" Nīcas pagastā audzē graudus 170 hektāru platībā. Īpašniece neko iepriecinošu par šī gada graudaugu ražu nesaka.

"Pašlaik vēl katastrofas tur nav, bet, skatoties prognozes, ka līdz kaut kādam 16. jūnijam nekāds lietus arī nerādās, nu tad tur sāksies, protams. Sausākās vietas varētu būt, ka sāks krist ārā," sacīja ZS "Līvmaļi" pārstāve Arta Cinkusa.

Šis esot viens no retajiem gadiem, kad iesētie vasarāji vēl nav sadīguši, ziņo biedrība "Zemnieku saeima". Maijā lijis par 85% mazāk par mēneša nokrišņu normu.

Lauksaimniecības sējumus zemnieki cenšoties saglābt, izsmidzinot mikroelementus un kultivējot izturīgas šķirnes, bet ilgstošā sausumā arī tas neesot gana. "Zemnieku saeima" valsts atbalstu vērtēja skeptiski un uzskata, ka tas neesot efektīvs.

"Prasīt jau mēs varam, bet tas ir bezjēdzīgi. Kāpēc? Tāpēc, ka tie zaudējumi, kas nozarei būs nodarīti sausuma dēļ, ir mērāmi vairākos simtos miljonu, tādas naudas budžetā, protams, nebūs. Vienīgais, ko lauksaimnieki varēja darīt – tā ir apdrošināšanas kompensācija. Bet arī šeit iepriekšējā valdība stratēģiski kļūdījās. Atbalsta likme apdrošināšanas polišu iegādei samazinājās par 20%, kas nebūt neveicināja apdrošināto platību pieaugumu," norādīja "Zemnieku saeimas" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

"Neplānojam piešķirt atbalstu zemniekiem, bet lauksaimniekiem ir iespējams savus sējumus un stādījumus apdrošināt pret nelabvēlīgiem laika apstākļiem. Tostarp arī pret sausumu," sacīja ZM valsts sekretāra vietniece Pārsla Rigonda Krieviņa.

Ministrija kopā ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru izpētījusi, ka raža šogad varētu būt par 19% mazāka nekā ierasts, ja lietus nebūs arī visu jūniju.

"Ja šāds sausums saglabāsies, tad noteikti radīsies graudu deficīts, tad graudu cenas pieaugs. Un tad, visticamāk, kaut kādā brīdī mēs to redzēsim arī veikalu plauktā," teica Krieviņa.

Ministrijā tuvākajās dienās lauksaimnieki varēšot pieteikties valsts apdrošināšanas atbalstam. Jūlijā biedrība "Zemnieku saeima" piedalīšoties valdības sanāksmē, lai diskutētu par plašāka atbalsta piešķiršanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti