Rīta Panorāma

Mūsas trasē notiek Eiropas un Latvijas autokrosā čempionu salidojums

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Tapusi Latvijas valsts tēla stratēģija "missionLatvia"

LIAA direktors: Par Latviju pasaulē maz runā saistībā ar investīcijām un uzņēmējdarbības vidi

Latviju pasaulē asociē ar dabu, sportu un kultūru, bet maz runā par uzņēmējdarbības vidi un investīcijām, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Kaspars Rožkalns. Lai veicinātu valsts atpazīstamību pasaulē, 2. jūnijā tiks prezentēta Latvijas valsts tēla stratēģija "missionLatvia". 

Rožkalns uzsvēra, ka latvieši ir radoši un dara lielas un trakas lietas, par ko vēlāk runā pasaule: 

"Mēs darām lielas un trakas lietas, tas interesē. Tad pasaule par to runā. Mums patīk lieli izaicinājumi un lielas nepatikšanas, tad mēs mākam sastrādāties.

Mums patīk būt ļoti radošiem, bieži pat pārāk radošiem, domājot par to, kas likumā nav ierakstīts, bet ir atļauts. Ja piezemējam radošumu, varam ar daudz mazākiem finanšu resursiem vai iespējām sasniegt vairāk."

LIAA aptaujā noskaidrojusi, ka Eiropā puse zinot, kas ir Latvija. "Var nosaukt dabu, kultūru, sportu, bet maz runā par uzņēmējdarbības vidi un inovācijām. Tas ir jāizceļ. Investorus interesē darbaspēks, nodokļi, pieeja kapitālam. Pēc nodokļiem esam otrajā vietā starp OECD valstīm, nav slikti.

Bet mums patīk būt piezemētiem un par to skaļi nerunāt. Tādēļ mums jāpanāk emocija, lai iekļūstam to valstu sarakstā, kas tiek izvērtētas," sacīja Rožkalns. 

Visaugstākais Latvijas atpazīstamības līmenis 67% Somijā un 59% Zviedrijā, savukārt Amerikas Savienotajās Valstīs mazliet zemāk 31% un Āzijas valstīs – 20%.

LIAA prognozē, ka ar valsts tēlu turpmāko trīs gadu laikā izdosies kāpināt piesaistīto investīciju apjomu līdz 2,45 miljardiem eiro.

Paredzams, ka ar "missionLatvia" pozicionējumu izdosies palielināt arī gada vidējo nomaksāto nodokļu apmēru par 150 miljoniem eiro, veicināt eksportu par 300 miljoniem eiro, kā arī palielināt ieguldījumus pētniecībā un attīstībā par vidēji 35 miljoniem eiro gadā.

Atjaunots portāls "latvia.eu", kur apkopoti stāsti par Latviju
00:00 / 00:37
Lejuplādēt

Atjaunots portāls "latvia.eu", lai apkopotu stāstus par Latviju. "Jebkurš students un mūsu tautietis ārvalstīs, diasporas pārstāvis var ieiet tur, atrast stāstus un noprezentēt Latviju jebkurai auditorijai," stāstīja Rožkalns.

LIAA direktors akcentēja, ka daudzi cilvēki izvēlas palīdzēt citiem, tostarp paužot atbalstu Ukrainai: 

"Katrā latvietī ir misijas apziņa, ka gribas darīt kaut ko vairāk un ne tikai sev un ģimenei, bet aiziet soli tālāk. Redzam to ar atbalstu Ukrainai – mēs vienkārši ejam un palīdzam.

Neviens mums to neliek darīt, mēs vienkārši jūtam, ka tas ir jādara. Tāpat ar mūsu hokejistiem. Komanda uzvar, bronza mums ir zelts. Ir milzīgs tautas atbalsts. Mēs par spīti tam, ka esam maza valsts, ejam un darām lielas lietas."

KONTEKSTS:

Ārvalstu investoru noskaņojums par investīciju vidi Latvijā ir sliktākais kopš 2016. gada, bet politiķu darbu un valsts pārvaldes efektivitāti investori vērtē ļoti kritiski. Investoru klimata pievilcība Latvijā pēc ārvalstu investoru vērtējuma ir samazinājusies līdz 2,3 punktiem no 5, kas ir zemākais rādītājs kopš 2016. gada, kad tas bija 2.

Vērtējumu ietekmēja ģeopolitiskā situācija, taču investori pētījumā arī norādīja, ka vienkārši neredz daudz uzlabojumu vai uzlabojumi ir ļoti lēni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti