Ogu audzētāji gatavojas salam

Dārzkopji gatavojas aukstuma vilnim, kas var nodarīt postījumus ziedošiem augiem, ogulājiem un augļu kokiem. No 5. līdz 7. maijam gaisa temperatūra var noslīdēt līdz -6 grādiem un pat zemāk. Tik liels sals šajos datumos Latvijā līdz šim nav reģistrēts.

Lauku konsultāciju un izglītības centra vecākais speciālists dārzkopībā Māris Narvils
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Krūmmelleņu audzētāji Lielvārdes pusē jau aizvadījuši negulētas naktis, uzmanot ogu krūmus. Lai saglābtu ražu, saimniecībā "Blueberry land" izmanto īpašu šķīdumu, kas rada dūmus, kuri pārklāj mellenājus un samazina salnas postu.

Pirms pāris naktīm, kad gaisa temperatūra nokritās līdz -3…-5 grādiem, jau augus apsmidzināja ar speciālu šķīdumu. Tas iekaļ vārīgos pumpurus ledū un pasargā ziedus no nosalšanas. 

Arī daudzviet citur lielajos dārzos un saimniecībās jau sākuši apsmidzināt augļkokus un ogulājus.

Sinoptiķi brīdina – šīs nedēļas otrajā pusē Latvijā gaidāmas vienas no postošākajām pavasara salnām pēdējos gados. Aukstuma vilnis sāksies 4. maijā. Mīnusu temperatūra var noturēties pat desmit stundu garumā, vietām sals gaidāms kopā ar vēju, un tas var palielināt postošo ietekmi uz augiem. Var ciest arī augi, kas parasti ir izturīgi pret pavasara salnām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti