Šveice
Šveice
Norvēģija
Norvēģija
Līdz video tiešraidei:
Slovākija
Slovākija SVK
Vācija
Vācija GER
Čehija
Čehija CZE
Somija
Somija FIN
Zviedrija
Zviedrija SWE
ASV
ASV USA
Lielbritānija
Lielbritānija GBR
Kanāda
Kanāda CAN

Vairāk

Rīgas dome: Pasaules hokeja čempionāts valsts ekonomikai provizoriski nesis 44 miljonus eiro

Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) 2023. gada pasaules čempionāta hokejā norise Rīgā valsts ekonomikai piesaistījusi papildu 44 miljonus eiro, tā liecina Rīgas domes provizoriskie aprēķini. 

Rīgas dome norādīja, ka pasaules čempionāts bija lielākais gada notikums galvaspilsētā. Čempionāts noslēdzās svētdien, taču Latvijai tas ar kulmināciju noslēdzās pirmdien, kad Rīgā pie Brīvības pieminekļa notika Latvijas hokeja izlases sagaidīšanas pasākums, kurā, kā norādīja Rīgas dome, pulcējās vairāk nekā 40 000 līdzjutēju.

Čempionāts norisinājās ar Rīgas pašvaldības finansiālu atbalstu, kura galvenais mērķis bija "atgriezt dzīvību pilsētā pēc pandēmijas gadiem un ar čempionāta norisi atbalstīt vietējos tūrisma un viesmīlības nozares uzņēmumus", atzīmēja domē. 

"Rīgas pašvaldības lēmums jau no paša sākuma aktīvi atbalstīt hokeja čempionāta norisi Latvijas galvaspilsētā viennozīmīgi izrādījies ļoti pareizs. Divu nedēļu garumā pašmāju un ārzemju fani sarīkoja īstus hokeja svētkus pilsētā. Čempionāta spēles Rīgā apmeklēja vairāk nekā 30 000 ārvalstu viesu, kuri bija īpaši pamanāmi ne tikai arēnā, bet arī Vecrīgas kafejnīcās un bāros. Piešķirot pašvaldības līdzfinansējumu čempionāta organizēšanai, mūsu mērķis bija panākt, lai visa no budžeta piešķirtā summa nodokļu veidā atnāktu atpakaļ Rīgas budžetā. Pirmās aplēses par ekonomisko ieguvumu pilsētai liecina, ka šis mērķis būs sasniegts," atzīmēja Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis. 

IIHF 2023. gada pasaules čempionātu hokejā apmeklēja vairāk nekā 150 ārvalstu mediji, tiešraidēs spēles translēja vairāk nekā 70 valstīs. Šāda mēroga pasākumiem jāvērtē ne tikai finansiālais ieguvums uzņēmējiem, bet arī ieguldījums Rīgas un Latvijas atpazīstamības veicināšanā, kas mērāms vairākos desmitos miljonu eiro, atzīmēja domē.

No 30 tūkstošiem ārvalstu hokeja līdzjutēju visvairāk savas komandas atbalstīt bija atbraukuši šveicieši, čehi un slovāki. Kaut arī čempionāta A grupas spēles norisinājās Tamperē, Somijā, vairāki simti somu līdzjutēju hokeja atmosfēru izvēlējās baudīt Rīgā. 

"Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, uz hokeja čempionāta spēli Šveice–Kanāda ieradās 8000 līdzjutēju no Šveices," norādīja Šveices vēstnieks Latvijā Martins Mišlē (Martin Michelet). 

Hokeja līdzjutēji svētku atmosfēru varēja baudīt ne tikai arēnā, bet arī plašā fanu zonā pie arēnas, kas ik dienu pulcēja vairāk nekā 20 000 līdzjutējus, norādīja Rīgas domē. Iespēju uz āra terasēm izvietot lielos ekrānus izmantoja vairākas iecienītas izklaides vietas Vecrīgā, kur ik dienu pulcējās liels skaits gan vietējo, gan ārvalstu hokeja fanu. 

Vislielākie ieguvēji no čempionāta norises Rīgā ir tieši bāri un izklaides vietas, atzīmēja domē. "Hokeja čempionāta norises laikā uzņēmēju apgrozījums pieauga vidēji par 30–50%. Bāri un kafejnīcas ar terasēm sasniedza arī rekordlielus peļņas rādītājus, salīdzinot ar šo periodu iepriekšējos gados," norādīja Latvijas Bāru asociācijas valdes priekšsēdētājs Oskars Ikstens. 

Rīgas domē norādīja, ka līdz ar tūrisma sezonas sākumu un lielajiem pasākumiem, kas notika Rīgā maijā – "Rimi" Rīgas maratonu un pasaules čempionātu hokejā, ievērojami uzlabojušies arī viesnīcu noslogojuma dati. Provizoriskie dati liecina, ka maijā lielāko Rīgas viesnīcu noslogojums ir par 50% lielāks nekā aprīlī un sasniedz pirmspandēmijas līmeni. Pēc rezervācijas platformu datiem secināts, ka liela daļa hokeja līdzjutēju izvēlējās apmesties īstermiņa īres dzīvokļos. 

KONTEKSTS:

2023. gada pasaules čempionāts hokejā Rīgā un Tamperē norisinājās no 12. līdz 28. maijam. 

Latvijas vīriešu hokeja izlase svētdien Tamperē, ar 4:3 papildlaikā pieveicot ASV, pasaules čempionātā izcīnīja bronzas medaļas.

Saeima ārkārtas sēdē svētdien par godu hokeja izlases augstajam sasniegumam lēma pirmdienu, 2023. gada 29. maiju, pasludināt par svētku dienu, Latvijas hokeja komandas 2023. gada pasaules hokeja čempionāta bronzas medaļas ieguves dienu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
A grupa Punkti
ASV
ASV
20
Zviedrija
Zviedrija
18
Somija
Somija
16
Vācija
Vācija
12
Dānija
Dānija
8
Francija
Francija
4
Austrija
Austrija
3
Ungārija
Ungārija
3
B grupa Punkti
Šveice
Šveice
19
Kanāda
Kanāda
15
Latvija
Latvija
13
Čehija
Čehija
13
Slovākija
Slovākija
11
Kazahstāna
Kazahstāna
7
Norvēģija
Norvēģija
6
Slovēnija
Slovēnija
0

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti