Atver gāzes tirgu mājsaimniecībām: var izvēlēties tirgotāju un izlemt par labu biržas vai fiksētai cenai

No šodienas pilnībā atver dabasgāzes tirgu. Tas nozīmē, ka AS "Latvijas gāze" vairs neturpinās pildīt publiskā tirgotāja funkciju, piegādājot mājsaimniecībām dabasgāzi par regulētu cenu. No šodienas dabasgāzi mājsaimniecībā piedāvās vairāki uzņēmumi. Būtībā brīvais tirgus sniedz izvēles brīvību gāzi iegādāties no jebkura sev tīkama tirgotāja un katram pašam izlemt, vai gāzi pirkt pēc biržas vai fiksētās cenas.

Atver gāzes tirgu mājsaimniecībām: var izvēlēties tirgotāju un izlemt par labu biržas vai fiksētai cenai
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

ĪSUMĀ:

  • No 1. maija gāzi mājsaimniecībām piedāvās vairāki uzņēmumi.
  • Patlaban būs konkurenti: "Latvijas gāzes", "Latvenergo" un jaunpienācējs – igauņu uzņēmums "Elenger"'.
  • SPRK paredz, ka nākotnē tiem varētu pievienoties vēl kāds tirgotājs.
  • Patērētāji varēs izdarīt izvēli – pirkt gāzi pēc biržas vai fiksētās cenas.
  • Paredz cenu samazinājumu konkurences iespaidā.
  • Tirgotāju un tā piedāvāto produktu var mainīt kaut reizi mēnesī.

Latvijā dabasgāzi izmanto vairāk nekā 370 tūkstoši mājsaimniecību. Lielākoties ēdiena gatavošanai, bet ir arī vērā ņemams skaits patērētāju, kuri gāzi lieto mājokļa apkurei. No tiem lielākā daļa jeb 357 tūkstoši ir "Latvijas gāzes" klienti

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvis Reinis Āboltiņš skaidroja, ka citi tirgotāji nodrošina pakalpojumu vien 20 tūkstošiem mājsaimniecību: "Līdz šim tas nozīmē, ka bija tikai vēl viens tirgotājs, kas piedāvāja gāzes piegādes pakalpojumu. Tas bija "Latvenergo". No 1. maija situācija droši vien mazliet pamainīsies."

Proti, jau abiem minētajiem dabasgāzes tirgotājiem pievienosies vēl viens konkurents – Igaunijas uzņēmums "Elenger"

Āboltiņš norādīja: "Šobrīd pēc regulatoram pieejamās informācijas, – mēs veicam nelielu aptauju, – citi tirgotāji šobrīd vēl domā vai ir izlēmuši vismaz pagaidām nepiedāvāt dabasgāzes pakalpojumu mājsaimniecībām. Bet ir jāseko līdzi tirgus tendencēm, tad mēs redzēsim, vai vēl kāds tirgotājs tuvākā laikā vai tālākā nākotnē nolems nākt mājsaimniecības tirgū. Līdz ar to konkurence mazliet palielināsies. Būtiskākā atšķirība ir tā, ka "Latvijas gāze" tiešam nebūs viens un vienīgais lielākais tirgotājs. Dominējošais tas kādu laiku vēl būs, bet būs vismaz tam konkurence."

Ja līdz šodienai AS "Latvijas gāze" pildīja publiskā tirgotāja funkciju, piegādājot mājsaimniecībām dabasgāzi par regulētu cenu, tad turpmāk cenu vairs neviens neregulēs. Tā būs tāda, kādu piedāvās tirgotājs. Āboltiņš teic, ka konkurences iespaidā dabasgāzes cena samazināsies. Bet patērētājam ir jāizdara izvēle – pirkt gāzi pēc biržas vai fiksētās cenas.

"Tie, kuri ir gatavi, līdzīgi kā elektroenerģijas tirgū, pasekot līdzi tam, kādas ir tendences gāzes tirgū, – tie var izvēlēties mainīgas cenas produktu. Tie, kuri uzticas stabilāka, lai arī varbūt kaut kādos brīžos dārgākam produktam, tie var izvēlēties fiksētas cenas produktu," viņš norādīja.

Izvēli par labu vienam vai otram produktam, kuru piedāvā viens no trim tirgotājiem, mājsaimniecības varēja izdarīt jau kopš aprīļa sākuma, bet nekas nav nokavēts.

Tirgotāju un tā piedāvāto produktu var mainīt kaut reizi mēnesī.

AS "Latvijas Gāze" mājsaimniecības departamenta vadītāja Diana Tivča  sacīja: "Mēs redzam, ka 99% no mūsu klientiem ir izvēlējušies turpināt sadarbību ar mums un nav mainījuši tirgotāju." Viņa piebilda, ka arī pēdējā gada griezumā nav daudz klientu, kuri izvēlējušies netrupināt pirkt gāzi no uzņēmuma.

"Ir ļoti, ļoti maza tirgus mainība. Portfelis, protams, mums ir ļoti liels. Burtiski tas ir dažu procentu jautājums, kā tas ir "nostaigājis." Bet mēs redzam, ka tie klienti, kas vienā brīdī aiziet, viņi bieži vien arī atnāk atpakaļ. Tur ir nemitīga kustība. Kaut gan interese ir, to mēs dzirdam, ka klienti jautā, bet izvēli par labu citam neizdara. Ņemot vērā, ka arī mums ir priekšrocība, ka mēs kā vienīgais, kas bijām publiskais tirgotājs, tagad izejam atvērtajā tirgū, arī mēs spēsim turpmāk elastīgāk reaģēt uz cenu izmaiņām biržās," viņa norādīja.

Savukārt AS "Latvenergo" pārdošanas direktors Uldis Mucinieks stāstīja, ka uzņēmuma klientu loks ik nedēļu lēnām pieaug un lielākais efekts ir bijis kopš tirgus atvēršanās, kad klientu bāze palielinājusies uz pusi.

"Šobrīd mēs tuvojamies 40 tūkstošs klientu skaitam. Tas prieks, ka apkures segmentā mūsu uzņēmuma tirgus atvēršana ir bijusi veiksmīga, un mēs redzam, ka faktiski gandrīz katra piektā mājsaimniecība, kas dabasgāzi izmanto apkurei, to pērk no "Elektrum". Protams, tie ir klienti, kas iepriekš ir bijuši pie "Latvijas gāzes" un izmantojuši regulēto tarifu. Un šobrīd, tirgum atveroties, ir bijuši ieinteresēti atvēlēt dažas minūtes, lai izvērtētu, kādas ir citas izvēles iespējas tirgū, un izdarījuši izvēli par labu citam tirgotājam," viņš vērtēja.

Mucinieks prognozēja, ka dabasgāzes tirgotāju skaits nākotnē varētu pieaugt.

"Es domāju, ka nākošo 12 mēnešu laikā noteikti viens vai divi spēlētāji tirgū varētu parādīties. Mēs esam dzirdējuši, ka "Virši-A" ir kaut ko par šo tēmu komunicējuši, un, iespējams, arī Igaunijas vadošās energokompānijas meitas uzņēmums Latvijā arī varētu šādu lēmumu pieņemt," viņš teica.

Jo saspringtāka konkurence, jo lielāki ieguvēji būs patērētāji, kuri var cerēt uz izdevīgāku dabasgāzes cenu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti