Sākusies sezonas laukstrādnieku reģistrācija; darbinieku trūkums aizvien izteiktāks

No 1.aprīļa līdz 30.novembrim lauksaimniekiem iespējams reģistrēt šā gada sezonas laukstrādniekus. Lauku atbalsta dienests to organizē jau desmito gadu pēc kārtas. Lauksaimnieki norāda, ka darbinieku trūkums sezonas laikā ir aizvien augoša problēma.

Sākusies sezonas laukstrādnieku reģistrācija; darbinieku trūkums aizvien izteiktāks
00:00 / 03:59
Lejuplādēt

Lauku atbalsta dienesta informācijas sistēma palīdz apkopot informāciju par sezonas strādniekiem. Tajā reģistrē ienākumu gūšanas dienas, noslēgto līgumu formu un aprēķināto atlīdzību. Sezonas laukstrādniekus var nodarbināt tādos darbos kā augļkoku, ogulāju un dārzeņu sēja vai stādīšana, sējumu un stādījumu kopšana, arī akmeņu lasīšana lauksaimniecības zemes sagatavošanai. Aktīvākais laiks ir ražas novākšana, augļu, ogu un dārzeņu šķirošana.

Reģistrēto sezonas strādnieku skaits ir audzis. 2014.gadā ar Lauku atbalsta dienesta starpniecību apkopoja datus par 1400 darbiniekiem 89 saimniecībās, pērn – vairāk nekā 3500 darbinieku 1400 saimniecībās.

Pērn sezonas darbu organizēšanā bija arī Ukrainas kara situācijas atbalsis, lauku darbos iesaistoties arī bēgļiem no Ukrainas. Reģistrēti arī 277 nerezidenti, kuri strādāja 25 saimniecībās.

"Lai arī šī ir lieliska iespēja sezonas laikā nodarbināt cilvēkus, maksāt viņiem atalgojumu un arī iedzīvotāju ienākumu nodokļa likme no algas ir tikai 15%, un šis darbinieks tiek sociāli apdrošināts pensijai, lauksaimnieki aizvien saka, ka atsevišķās nozares, piemēram, ogu lasīšanā, darba roku aizvien nepietiek. Ceram, ka šogad situācija uzlabosies," sacīja Lauku atbalsta dienesta pārstāve Kristīne Ilgaža.

Sezonas darbiniekam piemērot sezonas laukstrādnieka ienākuma nodokļa režīmu var līdz 90 nostrādātām dienām, savukārt saņemtie ienākumi šajā laikā nevar pārsniegt 3000 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Jau vairākus gadus lauksamniecībā trūkst sezonas darbinieku, grūti piesaistīt arī bezdarbniekus. Ražas novākšanā iesaista arī skolēnus, bet viņu darba ražīgums bieži ir zems. Šie apstākļi kādubrīd var izrādīties liktenīgi atsevišķām saimniecībām – tā iepriekš brīdinājusi biedrība "Zemnieku Saeima".

Situācija ar darba rokām kļūst ar katru gadu sliktāka, spiesta konstatēt arī Latvijas Augļkopju asociācijas vadītāja Māra Rudzāte. "Nav cilvēku" – tā viņa īsi raksturo ikgadējos centienus nodrošināt darba rokas ražas novākšanā.

Jau vairākus gadus saimniecības piesaista strādājošos no ārvalstīm, tajā skaitā Kirgizstānas, Uzbekistānas. Atsevišķos gadījumos arī izveidojusies laba sadarbība ar ļaudīm no Ukrainas. Tomēr iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka daļa ražas sapūst uz lauka.

"Bez ievestajiem strādniekiem nav iespējams novākt ražu no tā, ko tagad esam iestādījuši un saaudzējuši.

Ir audzētāji, kas tādēļ atsakās no zemenēm un ievieš citas kultūras. Teiksim, upenes var novākt ar mašīnām, bet deserta ogas – ar rokām. Tāpat dzērvenes, ja lauks ir pareizi iekopts, vismaz daļēji var noņemt ar mašīnu. Taču avenes, zemenes – to noņemšanai der tikai roku darbs. Tas pats par mellenēm. Mums nav tik labi klimatiskie apstākļi, lai atmaksātos izmantot mašīnas virs 400 000 eiro vērtībā, un tad vēl pusmiljonu vērtu šķirojamo iekārtu, lai tās ogas realizētu. Tāda tā situācija, tāpēc ik gadu mums nākas izmantot darbiniekus no ārzemēm," skaidroja Rudzāte.

Viņa arī zināja teikt, ka Latvija ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kur sezonas strādniekiem no trešajām valstīm ir jāmaksā vidējā alga valstī neatkarīgi no padarītā. Tāpēc par vienu un to pašu salasīto apjomu vietējais darbinieks saņem mazāk nekā viesstrādnieks.

Turklāt potenciālos strādniekus no ārvalstīm jāsāk uzrunāt jau janvārī, jo diezgan daudz laika prasa vīzu kārtošana. Uzaicinājums darbiniekam ir laimes spēle, jo cilvēks var arī neatbraukt, pastāstīja Latvijas Augļkopju asociācijas vadītāja.

Par spīti pieminētajām grūtībām, Lauku atbalsta dienests prognozē, ka šogad lauksaimniecības reģistrēs līdzīgu sezonas darbinieku skaitu kā pērn.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti