Šveices sabiedrību pēdējos gados ir satraukuši vairāki skandāli, kad atklājās, ka veikalā nopērkamajos gatavojos ēdienos izmantota zirgu gaļa, kā arī viņus nepamierina tropisko mežu izciršana palmu eļļas iegūšanai, lopu labturības nosacījumi un citi ar pārtikas ētiku saistīti jautājumi.
Referendumu rosināja sabiedrības grupa, savācot pietiekamu skaitu parakstu. Taču liela daļa Šveices iedzīvotāju tomēr baidās, kas stingrie noteikumi cels pārtikas produktu cenas.
Daudzi Šveices lauksaimnieki šos ierosinājumus aktīvi atbalstīja. Taču izskanēja ir arī pretēji viedokļi, ka tieši vietējie zemnieki zaudēs, jo ārzemju produkti, kļūdami kvalitatīvāki, izkonkurēs vietējos. Šveicē pieprasījums pēc ekoloģiski tīriem produktiem pieaug ne tikai veikalos, bet arī restorānos.
Taču bažas par cenu celšanos lielāko daļu referenduma dalībnieku ir atturējušas no priekšlikumu atbalstīšanas.