Speciālisti: Ēdiena garšu ietekmē skaņas, krāsas un citi vides faktori

Arvien vairāk pierādījumu gūts tam, ka ēdienreize ir ne tikai piedzīvojums garšas pasaulē, bet arī skaņas, gaismu un visu pārējo maņu pasaulē. Šīs zināšanas var izmantot, lai uzturu padarītu veselīgāku – tāds secinājums gūts Londonā notiekošajā pārtikai un jaunajām tehnoloģijām veltītajā pasākumā.

Vai skaņas, krāsas un smaržas var ietekmēt tik ļoti ierasto pārtikas produku garšu? Atbildi uz šo jautājumu meklē arvien vairāk uzņēmēju, kas savos restorānos vai bāros pievērš uzmanību visām cilvēka maņām. Viņi cenšas noskaidrot, kā mainās cilvēka attiecības ar ēdienu, mainoties apkārtējiem apstākļiem. Šim nolūkam izmanto arī virtuālās realitātes tehnoloģijas.

"Daudziem cilvēkiem tas liekas pārsteidzoši, ka skaņas, ko dzirdam, var izmainīt ēdiena garšu gluži tāpat kā sāls un pipari," pauž gastronomijas eksperts Čārlzs Spenss. "Bet ir arvien vairāk pierādījumu tam, ka arī attiecīga mūzika var likt just ēdiena saldumu, sāļumu, rūgtumu vai asumu. Šāda pielāgota mūzika tiek atskaņota restorānos, bāros, lidmašīnās. Ir pat kafejnīcas, kas atskaņo tādu mūziku, kas izceļ saldumu, lai ēdieniem var likt klāt mazāk cukura," klāsta Spenss.

Veikti arī citi pētījumi, kas pierāda, ka, piemēram, jūras šalkoņas pavadībā jūras veltes garšo labāk. Bet televīzijas skatīšanās bieži vien nozīmē, ka tiek apēsts par 35% vairāk ēdiena. Tāpēc ar šīm zināšanām un tehnoloģiju palīdzību var arī ietekmēt cilvēka ēšanas paradumus.

"Pārtikas nozare ir viena no viselastīgākajām, kad runājam par jaunajām tehnoloģijām un inovācijām. Ar šo tehnoloģiju palīdzību var nest pozitīvas pārmaiņas šajā nozarē," piezīmē digitālo tehnoloģiju eksperts Darens Goldsbijs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Pasaulē
Ziņas
Jaunākie
Interesanti