Tuvojoties Ziemassvētkiem, ģimenes Spānijā sagādā tradicionālos saldumus no Toledo. Šajā pilsētā slepenā recepte gadsimtiem ilgi nodota no paaudzes paaudzē. Piemēram, viena ģimene savus noslēpumus sargājusi vairāk nekā divsimt gadu.
Pensionēts konditors Pablo Hunkera pauda: "Kad pienāca Ziemassvētku sezona, es pat lūdzu skolotājiem atļauju neapmeklēt stundas, lai tikai varētu palīdzēt konditorejā. Toreiz to uztvēra kā attaisnojošu iemeslu, jo trūka darbaroku."
Tagad gan marcipāna eksperti dalās ar savām zināšanām un apmāca jaunos konditorus, kas pieliek roku šo saldumu pagatavošanā. Pamatrecepte ir ļoti vienkārša. Marcipāna pamatā ir mandeļu un cukura maisījums.
Konditors Huans Manuels Albelda skaidroja: "Toledo mēs marcipānu izgatavojam no 50% mandeļu un 50% cukura. Izmantojam atlasītas mandeles, kas nāk no Spānijas Levantes apgabala. Šīs Spānijas mandeles garantē tauku procentu, kas ir lielāks par 50%, lai mūsu izgatavotajam marcipānam būtu vismaz 26% tauku. Tas nosaka tā kvalitāti un garšu."
Mūsdienās marcipāna receptei mēdz pievienot krēmu, ievārījumu vai pat šokolādi. Pirmoreiz vēsturē šis saldums pieminēts 1611. gadā karaļa Felipes III pavāra sarakstītajā recepšu grāmatā. Lai gan marcipāna izcelsme nav līdz galam skaidra un versijas ir ļoti dažādas, liela daļa konditoru uzskata, ka tas nācis no arābiem, jo tieši arābu kultūra ir labi pazīstama ar riekstu izmantošanu saldumos.
Un tas varētu būt pamatoti, jo kādu vēstures posmu daļu mūsdienu Spānijas kontrolēja musulmaņu valdnieki.