"Tas ir novatorisks juridisks instruments, lai novērstu pārtikas neefektīvu izmantošanu – tās zudumus un atkritumus, kam ir ekonomiskas, sociālas, vides un ētiskas sekas. Ētiskas, jo pasaulē, diemžēl, joprojām pastāv bads un nepietiekams uzturs, un šis jautājums ir mūsu visu sirdsapziņas jautājums," skaidroja Spānijas lauksaimniecības ministrs Luiss Planas.
Patlaban Spānijā katru gadu tiek izšķērdētas 1300 tonnas pārtikas jeb vidēji 31 kilograms uz katru iedzīvotāju.
Piektā daļa zudumu rodas ražošanas un piegādes ķēdēs, bet 40% – mazumtirdzniecībā un mājsaimniecībās.
Likums paredz bargus naudas sodus lielveikaliem, kuri izmet pārpalikumus, un prasības bāriem un restorāniem piedāvāt iespēju un traukus ēdiena līdzņemšanai.
Plānots noteikt stingru pārtikas pārpalikumu izmantošanas hierarhiju – pirmkārt, tie jāizmanto labdarībai, otrkārt, jāpārstrādā citos produktos, tālāk seko izbarošana dzīvniekiem un rūpnieciska izmantošana komposta vai biodegvielas ražošanai.
Likumprojekta autori norādījuši, ka ir celmlauži Eiropas Savienībā šajā jautājumā, un iniciatīvas galvenais uzdevums nav sodīt, bet gan veicināt cilvēku izpratni un atbildību.