Noslēdzas Parīzes centrālās dzelzceļa stacijas rekonstrukcija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Francijā noslēdzas plaši rekonstrukcijas darbi, lai sniegtu jaunu elpu galvaspilsētas Parīzes centrālajai dzelzceļa stacijai, kurā izvietoti arī daudzi lielveikali. Renovācijas gaitā tika iecerēts atjaunot šīs vietas reputāciju kā vienu no ievērojamākajām vietām, kur baudīt īstu franču virtuvi, nevis stacijām ierasto ātri pagatavojamo ēdienu.

Milzīgais Parīzes dzelzceļa stacijas un lielveikalu paviljons, kas tika uzcelts 1970. gados tolaik lielākā brīvdabas tirgus vietā, vēlreiz piedzīvo būtiskas gandrīz miljardu eiro vērtas pārmaiņas.

Septiņus gadus ilgušais projekts tuvojas noslēgumam, lai parīziešus iepriecinātu no jauna. Pēdējās desmitgadēs par Parīzes halli sauktā vieta tikusi asociēta ar ātro pilsētas ritmu un arī kļuvusi par pulcēšanās vietu jauniešiem un pat jauniešu bandām no nabadzīgākajām Parīzes priekšpilsētām.

Savukārt 19. gadsimtā tur atradās Parīzes slavenās kulinārijas sirds jeb precīzāk, kā savulaik rakstīja slavenais Franču rakstnieks Emīls Zolā – Parīzes vēders. Tagad Parīzes pilsēta grib atgriezt tieši šo otro reputāciju. Pārveidotajā Parīzes hallē nu atrodas nevis Eiropas lielpilsētām arvien ierastākie ātrās ēdināšanas pieturas punkti un sviestmaižu bodītes, bet gan labākajās Parīzes tradīcijās ieturēti restorāni. Piemēram, no jauna hallē durvis vērs šefpavāra Alēna Dukasa restorāns “Šampo”, kurš to balstījis uz 19. gadsimta restorānu:

“Man pieder ēdienkaršu kolekcija, kurā uzgāju informāciju no 1900. gada. Vienā no ēdienkartēm ar ļoti skaistu kaligrāfiju bija minēts, ka restorāns “Šampo” šeit tika atvērts 1800-jā gadā un slēgts 1914-jā. Lēmu atvērt jaunu restorānu ar tieši tādu pašu nosaukumu," saka Dukass.

Citos Šefpavāra Dukasa restorānos maltīšu cena var sasniegt arī tūkstošus eiro, taču Parīzes hallē viņš sola krietni vien draudzīgākas cenas:

“Mēs nevaram būt atrauti no apkārt valdošās ekonomiskās realitātes. Tā ir jauna un aizņemta vieta, var teikt, ka tai ir zināma strādnieku šķiras atmosfēra. Tāpēc mēs gribam, lai šeit varētu ienākt ikviens un, piemēram, nesteidzīgi ieturēt nelielu maltīti arī par sešiem eiro," viņš klāsta.

Parīzes hallēm ir bagātīga vēsture – 12. gadsimtā Francijas karalis tur esošo preču tirgu pavēlēja izdekorēt ar zeltu, lai atstātu paliekošu iespaidu uz ieceļojošiem svešzemju tirgoņiem. Senās vēstures un pašu atmiņu dēļ daudzi vecāka gadagājuma cilvēki nevar piedot 1970. gados šeit piedzīvotās funkcionālisma stilā ieturētās pārmaiņas un ne visi arī ir sajūsmā par jaunāko projektu. Tomēr pilsētas vadība cer, ka grandiozais projekts atvērs jaunu lapaspusi nozīmīgajā Francijas galvaspilsētas transporta mezglā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti