Panorāma

Spānijā atļauj eitanāziju

Panorāma

Kas būs "karstākie" temati pašvaldību vēlēšanās?

Londonas tirgū arī latviešu smalkmaizītes

Latvietis pandēmijas laikā tirdziņā Londonā gūst atzinību ar pašceptiem gardumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lielbritānijā sabiedriskās ēdināšanas iestādes joprojām ir slēgtas – saskaņā ar valdības četru soļu plānu, atvērt tās varēs 12. aprīlī. Tikmēr ilgās dīkstāves laikā daudzi ir zaudējuši darbu, arī latvietis Andris Cīrulis, kurš pirms pandēmijas sākuma strādāja par bāra menedžeri Londonā. Taču tā vietā, lai žēlotos, Andris lika lietā profesionālā pavāra izglītību un sāka nedaudz piepelnīties, pēc pasūtījuma mājās cepot dažādus kārumus. 

Lai arī pagaidām tas ir pats sākums un nav skaidrs, vai cepšana varētu kļūt par pastāvīgu ienākumu avotu, tomēr uzņēmīgais latvietis ir nolēmis riskēt, un turpmāk viņu varēs sastapt katru otro svētdienu tirgū Londonas ziemeļpusē ar pašceptiem latviešu gardumiem un meduskūku, kas, kā izrādās, ir viens no cittautiešu iecienītākajiem latviešu kārumiem.

Londonas Totenhemas Zaļais tirgus, kas notiek katru otro svētdienu blakus fitnesa centram, ir teju vienīgā izklaide pandēmijas laikā, tādēļ pie ieejas, kur jāreģistrējas katram apmeklētājam, sastājusies pamatīga rinda. Ar Latvijas karodziņiem greznoto latviešu kārumu stendu var pamanīt jau pa gabalu, un tirgošana veicas negaidīti labi.

"Es atbraucu jau ātri no rīta, visu sataisīju. Daudzi latvieši jau ir bijuši, meduskūkas man ir aizgājušas, izpirktas," pastāstīja Andris. "Daudz laika vēl palicis, nezinu, kā būs, – nebūs, ko tirgot. Bet tad jau labāk tā, nekā, ka pāri paliek."

Tirdziņā Andrim šī ir pirmā reize. Pirms tam dažādi gardumi tika cepti mājās, ar sociālo tīklu palīdzību reklamējot iespēju pasūtīt.

"Feisbuks, instagrams... Mēs jau pirms Ziemassvētkiem uzzinājām par Andri, pirkām piparkūku mīklu un riekstiņus uz Ziemassvētkiem," savu pieredzi atklāja pircēja Ieva Šarkovska. "Jā, mēs vienkārši sekojam līdzi internetā, feisbukā, ko viņš dara un kas notiek. Uzzinājām, ka būs tirdziņš. Svēta lieta, obligāti jābrauc!"

Andris apņēmies nākamreiz sagatavot trīsreiz vairāk kārumu. "Būs forši! Būs jāīrē virtuve kaut kur, kaut kā jāmēģina," viņš piebilda.

Taču latviešu smalkmaizītes garšo ne tikai latviešiem.

"Vietējie arī šeit brauc, angļi. Ir tādi cilvēki, kuri ir bijuši Latvijā, un tad viņi ierauga to meduskūku, to biezpienmaizi – o, super, es Latvijā esmu bijis. Un tad pērk, un ļoti laimīgi redzēt šādas lietas te," gandarīts ir Andris.

Pircējs Nass Nastjams saka, ka kāda kūka ir labākais, ko jebkad viņš ir ēdis. "Nevarēšu izrunāt nosaukumu, bet tur bija septiņas kārtas. Meduskūka? Jā, laikam meduskūka, tā man ārkārtīgi garšo," savu favorīti atklāja Nastjams.

Draugs, kurš atnācis palīgā, jau paspējis iemācīties dažus latviešu vārdus.

"Paldies! To es saku visu laiku," paskaidroja palīgs Paulo Rivera. "Man tā ir ļoti grūta valoda, es runāju spāniski, tā valoda ir pavisam savādāka. Kad biju Rīgā, biju sajūsmā par pilsētu, par valsti, nedaudz pabraukāju apkārt. Latvija ir brīnišķīga zeme. Šeit mēs neredzam neko daudz no latviešu kultūras, tad nu mums te ir drusku. Un Andris lepojas ar to, ka ir latvietis. Labprāt visu rāda, dod visiem nogaršot."

Cenas šādos tirdziņos nav lētas, taču pircējus tas neuztrauc, un par vienu biezpienmaizīti viņi ir gatavi maksāt trīs mārciņas, kas ir trīsarpus eiro.

"Visam, kas ir mūsējais un mūsu garšas, cena nav tik svarīga, ja godīgi," atzina Ieva Šarkovska. "Viss ir ļoti garšīgs, nevar ieiet parastā veikalā un nopirkt šīs visas mūsu garšīgās bulciņas un cepumiņus. Ne jau katru dienu mēs tā braucam un pērkam."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti