Pasta jeb makaroni (kā tos dēvē Latvijā) ir itāļu virtuves būtiska un neatņemama sastāvdaļa. Valsts iedzīvotāji jau vairāk nekā trīs nedēļas dzīvo stingru izolācijas pasākumu apstākļos, un ir krietni audzis pieprasījums pēc makaroniem. Kādā veikalā Itālijas dienvidos marta sākumā makaronu plaukti bija iztukšoti.
“Pieprasījums pēc makaroniem pieauga par desmito daļu. Šī statistika ir pretēja faktam, ka kopējie pārdošanas apjomi veikalā samazinājās. Klienti koncentrējās uz tādām pamatprecēm kā konservi, olas, ilgstoši uzglabājams piens, raugs un dezinfekcijas līdzekļi,” pastāstīja veikala menedžere Elizabete Čirčillo.
Milzīgais pieprasījums ir problēma arī Itālijas ceturtajam lielākajam makaronu ražotājam “La Molisana”. Sāk trūkt izejvielu, uzkrājumi noplok. Normālos apstākļos ražotājs ik dienu pasūtītājiem piegādā 500 tonnu pastas, tagad tās ir 800 tonnas dienā.
“Pasūtījumi ir vairāk nekā trīskāršojušies. Iespējas apkalpot klientus vairs nav tādas, kā pirms dažiem mēnešiem. Ir situācijas, kad esam spiesti domāt par normēšanu. Esam pieņēmuši lēmumu no 60 uz 10 samazināt pastas veidu skaitu, kādus ražojam. Grūtības sagādā gan pārlieku lielā pieprasījuma apmierināšana, gan problēmas transporta nozarē,” stāstīja “La Molisana” izpilddirektors Flavio Ferro.
Makaronu krājumu palielināšana nav tikai itāļu fenomens. Uzņēmums norāda, ka līdzīga patērētāju uzvedība novērojama arī citur pasaulē.
KONTEKSTS:
Pasaulē izplatoties Covid-19, Pasaules Veselības organizācija atzina, ka saslimstība sasniegusi globālās pandēmijas līmeni. Daudzās pasaules valstīs ieviesti stingri ierobežojumi - atcelti masu pasākumi, slēgtas robežas, skolas un citas iestādes.