Rīta Panorāma

"Carnival Youth" ar koncertsēriju "Naivais ku-kū" apceļos visu Latviju

Rīta Panorāma

Skype intervija ar Tomu Brici

Itālijā labāko sieru glabā "parmezāna bankā"

Itālijā labāko sieru glabā «parmezāna bankā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Itālijā slavenais parmezāna siers ir tik vērtīgs, ka Parmā to glabā “parmezāna bankā”.  Ar dažādām drošības sistēmām aprīkotajā ēkā glabājas siera rituļi desmitiem miljonu eiro vērtībā.

Itālijas ziemeļos labākais parmezāna siers tiek glabāts bankā gluži kā dārglietas seifos. Vietā, kur parmezāna siera rituļu vērtība tiek pielīdzināta zeltam, nekas neparasts nav arī to zādzības no ražotāju noliktavām. Tādēļ daudzi to izvēlas glabāt Parmas bankā, kas aprīkota ar signalizāciju, infrasarkanajām kamerām un tehniskajiem risinājumiem, lai ēka izturētu zemestrīci.

Katrs parmezāna siera ritulis sver 30-40 kilogramus un ir 150 līdz 400 eiro vērts.

“Visa šeit novietotā siera ražošana izmaksāja 120 līdz 130  miljonus eiro. Kad tas nonāks pārdošanā, atkarībā no situācijas tirgū šī siera vērtība būs 250 miljoni eiro,” sacīja parmezāna bankas “Credem” direktors Roberto Frinjani.

Parmezāns pasaulē ir pazīstamākais cietais siers. Kāpēc tik dārgs? Tā nogatavināšana laiks ir viens līdz trīs gadi.

“Temperatūra nedrīkst pārsniegt 20 grādus, bet nedrīkst būt arī pārāk auksts. Ideālā vides temperatūras amplitūda ir 16 līdz 18 grādi. Gaisa mitrumam jābūt lielam, bet ne pārāk lielam – starp 70 un 80 procentiem, lai parmezāns var elpot,” pastāstīja parmezāna bankas darbinieks Federiko Rotelli.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti