Iestrēgst diskusijas par glifosāta iespējamo izmantošanu lauksaimniecībā

Eiropas Komisija (EK) atcēlusi balsojumu par herbicīdos plaši izmantotā glifosāta atļauju atjaunošanu. Lēmums pieņemts, jo komisijas priekšlikums neguva dalībvalstu vairākuma atbalstu īpašajā ekspertu komitejā. Glifosāta apriti asi kritizē Eiropas Parlamenta deputāti, norādot, ka lauksaimniecībā izmantotais glifosāts ne tikai nelabvēlīgi ietekmē bioloģisko daudzveidību, bet arī pakļauj cilvēkus lielākam veselības riskam. Par vielas regulējumu alternatīvs lēmums EK jāpieņem līdz jūnija beigām, kad beidzas esošais regulējums.

Negūstot pietiekamu dalībvalstu atbalstu, atcelts glifosāta atļauju atjaunošanas balsojums Eiropas Augu, dzīvnieku, pārtikas aprites un dzīvnieku barības pastāvīgajā komitejā.

Glifosāts ir aktīva viela, ko plaši izmanto herbicīdos cīņā ar nezālēm ES lauksaimniecībā, mežsaimniecībā un dārzkopībā. „Vairums valstu gan pauda atbalstu komisijas piedāvātājam variantam, bet lēmumu pieņemšana ir atkarīga no lielo valstu nostājas. Šobrīd Vācija, Francija un Itālija nav paudušas atbalstu – ir vai nu pozīcija „pret”, vai atturēšanās. Tas diemžēl vairāk ir saistīts ar politisku spiedienu nekā ar pašu teksta apstrīdēšanu. Nav nekādu iebildumu arī pret pašu regulas projektu,” saka Augu aizsardzības dienesta eksperts Vents Ezers, kurš pārstāv Latvijā šajā komitejā.

Aprīlī Eiropas Komisijas priekšlikumu - atjaunot glifosāta pārdošanas atļauju - asi kritizēja parlamenta deputāti un aicināja vairāk ierobežot vielas lietošanu, kā arī atļauju termiņu atjaunot uz septiņiem, nevis 15 gadiem.

Eiroparlamentārieši uzskata - kamēr vien pastāv bažas par glifosāta kancerogenitāti un ietekmi uz hormonu sistēmu, Eiropas Komisijai nevajadzētu atjaunot tā pārdošanas atļauju, sacīja rezolūcijas ziņotājs, Eiropas Tautas partijas deputāts Džovanni La Via.

''Pēdējo pāris mēnešu laikā bijušas intensīvas diskusijas saistībā ar šīs aktīvās sastāvdaļas turpmāko lietošanas atļauju. Pašreizējā fitosanitāro preču tirgus regulējuma termiņš beigsies jūnijā,” teica La Via. „Taču glifosātu, kā zināms, pēdējo 40 gadu laikā plaši izmanto lauksaimniecības sektorā.

Mēs pieprasām neatjaunot atļaujas produktu izmantošanā, kuru sastāvā ir šī aktīvā viela.

Aicinām komisiju iesniegt jaunu tiesību akta projektu un nodrošināt neatkarīgu pārskatu par glifosāta vispārējo kaitīgumu. Turklāt ir nepieciešams spert soli atpakaļ un paraudzīties - kāda var būt iespējamā graujošā ietekme, atjaunojot šo atļauju,'' bilda La Via.

Uz pēdējo sanāksmi EK bija sagatavojusi jaunu lēmumprojekta versiju, ņemot vērā iepriekš minētās parlamentāriešu iebildes. Jaunajā versijā vielu bija paredzēts apstiprināt uz deviņiem gadiem.

Esošais glifosāta aprites regulējuma termiņš beigsies jūnijā, kas nozīmē, ka pēc šī datuma, produkti, kas to satur, piemēram, herbicīds „Monsanto Roundup”, būs jāizņem no Eiropas Savienības tirgus.

Iespējamo turpmāko jautājuma virzību vēl iezīmēja Vents Ezers. „Patlaban novērtējumu gatavo arī Eiropas Ķīmisko vielu aģentūra. Viens no risinājumiem, ko komisija varētu piedāvāt dalībvalstīm, kuras nav izteikušas atbalstu, būtu glifosāta apstiprinājuma termiņa pagarināšana uz noteiktu laiku, kamēr Ķīmisko vielu aģentūra pieņem savu atzinumu par to, kādas ir vielas īpašības un bīstamība. Proti, vai tā ir kancerogēna. Atzinumu varētu publicēt nākošgad, un tas nozīmē, ka pagarinājums varētu būt uz vienu vai diviem gadiem,” saka Ezers.

Eiropas Savienības dalībvalstis patlaban gaida priekšlikumus no EK par to, kā panākt vienošanos par glifosāta atļaujas atjaunošanu, jo tas ir vairāku simtu Eiropā reģistrēto kultūraugu aizsardzības līdzekļu sastāvā un plaši izmantots intensīvajā lauksaimniecībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt