Rīta Panorāma

Ziedošana iespēja palīdzēt. Intervija ar Ziedot.lv vadītāju Rūtu Dimantu

Rīta Panorāma

Intervija ar Andri Sprūdu

Francijā izmēģina jaunu veidu, kā iegūt slaveno "Foie gras"

Francijā izmēģina jaunu veidu, kā iegūt slaveno «Foie gras»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Francija, kas ir lielākā zosu un pīļu aknu pastētes jeb “Fuagrā” eksportētāja, jau ilgāku laiku izjūt starptautisku spiedienu izbeigt ražot šo produktu, jo tā radīšana prasa īpašu un  ļoti nesaudzīgu putnu barošanu. Tagad franču zinātnieki ķērušies pie lietas, lai radītu seno produktu jaunā veidā.

Tieši decembris un īpaši svētku laiks ir brīdis, kad francūžu mājās tradicionālā zosu vai pīļu aknu pastēte jeb “Fuagrā” ir lielā cieņā. Tās īpašā garša liek aizmirst veidu, kādā ēdiens iegūts. Taču dzīvnieku draugi un daudzu valstu valdības to francūžiem atgādina visai tiešā veidā. Jau vairākus gadus “Fuagrā” ir aizliegts ievest, piemēram, Lielbritānijā, Vācijā, Norvēģijā, Izraēlā, Indijā, vairākos Amerikas štatos. Problēma tāda, ka, lai iegūtu īpašo pastēti, mājputnus baro ar varu, lai iegūtu lielu un treknu aknu.

Zinātnieku un lauksaimnieku grupa Francijas laukos tagad mēģina turpināt seno tradīciju, bet ar jaunām metodēm, bez piespiedu barošanas. Viņu vidū Valērija un Marina Foserī, kuras cer radīt tādu  pastēti, ko varēs eksportēt arī uz ASV.

“Es to daru aiz sava aicinājuma, lai izbeigtu putnu barošanu ar varu," akcentērja Valērija. “Šī ir agrīnā lopbarība. Mēs nevaram viņiem dot nogatavojušos kukurūzu, kad viņi ir pīlēni. Viņi ir pārāk mazi," teica Valērija.

Taču process nav viegls, jo, skaidri apzinoties, ka “Fuagra” netop dzīvniekiem draudzīgākajā veidā, patērētāji ir izvēlīgi un nebūs viegli panākt tradicionālā produkta garšu, “Mēs zinām, ka tas tomēr strādās. Tagad mūsu uzmanības centrā ir viendabīgas produkcijas iegūšana. Zosis  pašas var izveidot tauku aknas bez piespiedu barošanas," norādīja zinātniece Ženevjēva Benarda.

Zinātnieki uzskata, ka putniem draudzīgāka īpašo aknu iegūšana Francijā neizbēgami kļūs arvien izplatītāka, jo to arvien vairāk piespiedīs gan starptautiskais tirgus, gan pašmāju pircēji. Tomēr jārēķinās, ka vismaz pagaidām jaunajā metodē iegūtais produkts veikalu plauktos būs krietni dārgāks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti