Eiropas Savienības iestādēs jau vairākus gadus ticis apspriests jautājums par transtaukskābju ierobežošanu, lai padarītu Eiropas iedzīvotāju uzturu veselīgāku. Pērnā gada nogalē ar ilgi gaidītu ziņojumu nāca klajā Eiropas Komisija (EK), kas secināja, ka tieši transtaukskābju ierobežojumi ir labākais veids, kā šīs kaitīgās vielas izskaust no diētas. Tagad Eiropas Parlamenta deputāti sasparojušies mudināt EK ātrāk izstrādāt regulējumu, kas transtaukskābes ierobežotu visā Eiropas Savienībā. Trešdien parlamentā plānots balsojums par rezolūciju, kas liks komisijai divu gadu laikā izstrādāt juridiski saistošu ierobežojumu attiecībā uz rūpnieciski ražotajām transtaukskābēm gan kā sastāvdaļām, gan galaproduktiem visā pārtikā. Par šādu soli gandarīta ir Pasaules Veselības organizācijas pārstāve Latvijā Aiga Rūrāne:
''Tas nav nekāds noslēpums un saprotams jau daudzus gadus. Uztura zinātnieki un pētnieki nākuši pie ļoti stingriem secinājumiem par transtaukskābju ļoti postošo un kaitīgo ietekmi uz cilvēka veselību.''
Transtaukskābes ir dažādu ikdienas pārtikas produktu sastāvā, piemēram, piena produktu un konditorejas izstrādājumos. Pasaules Veselības organizācijas pārstāve ir pārliecināta, ka tieši likumdošana ir pareizais ceļš, kā pret neveselīgo pārtiku cīnīties.
''Tā kā ja šis jautājums varētu tikt risināts ar likumdošanas iespējām, tad neapšaubāmi tas būtu liels solis progresa virzienā, jo šis plašais transtaukskābju saturs joprojām pārtikas produktos ir ārkārtīgi liels veselības risks. Pirmkārt mēs šeit runājam par sirds asinsvadu slimībām, smadzeņu asinsrites traucējumiem, Alcheimera slimību, virkne vēža veidu ir saistīta ar transtaukskābju patēriņu uzturā,'' skaidro Rūrāne.
Latvija šajā ziņā ir soli priekšā Briselei. Bijušā veselības ministra Gunta Belēviča viena no galvenajām prioritātēm bija cīņa pret neveselīgu pārtiku. Belēvičs transtaukskābju ierobežojumus valdībā virzīja jau pirms gada, un tos arī apstiprināja.
''Apzinoties to faktu, ka Latvijā saslimstība ar sirds un asinsvadu slimībām ir ļoti augsta, Veselības ministrija izstrādāja attiecīgo normatīvo regulējumu, kas paredz ierobežot transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos.
Pārtikas produktus, kuros tiks pārsniegts maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums, būs aizliegts izplatīt Latvijā, sākot ar 2018. gada 1. jūniju,'' stāsta Veselības ministrijas pārstāve Agnese Zarāne.
Lielākajai daļai produktu noteikts, ka transtaukskābju apjoms nevar pārsniegt divus gramus uz 100 gramiem. Tas attieksies gan uz vietējiem, gan importa produktiem. Izņemot Latviju, transtaukskābju ierobežojumi Eiropā pastāv arī Dānijā, Ungārijā un Austrijā.