1000 eiro pensija deputātiem par pieciem gadiem Eiropas Parlamentā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Iespējams, lielākā finansiālā priekšrocība, ko gūst deputāts ir pensija. Tās apmērs ir 3,5 procenti no algas par katru pilnu deputāta pilnvaru īstenošanas gadu. Proti, papildu vecuma pensijai bijušais parlamentārietis, kurš nostrādājis piecus gadus, no 63 gadu vecuma uz rokas saņems apmēram tūkstoš eiro. Ja ievēlēts bijis vairākas reizes, attiecīgi arī pensija ir krietni lielāka. Taču nevar saņemt vairāk par 70% no deputāta mēnešalgas.

Šobrīd Eiropas Parlamentā darbojas 766 deputāti no 28 Eiropas Savienības dalībvalstīm. Taču pēc maijā notiekošajām vēlēšanām, atbilstoši Lisabonas līgumam, šis skaits samazināsies par 15 deputātu vietām. Attiecīgi arī saruks Latviju pārstāvošo politiķu skaits no deviņiem uz astoņiem. Lai arī sabiedrības interese par Eiropas Parlamenta vēlēšanām ir salīdzinoši zema, politiķi labprāt vēlas nonākt par Eiropas Savienības galvaspilsētu uzskatītajā Briselē.

Pēc divām nedēļām vēlētāji ne tikai Latvijā, bet visās Eiropas Savienības dalībvalstīs dosies pie vēlēšanu urnām, lai izvēlētos nākamos Eiropas Parlamenta deputātus. Raidījums "de facto" pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām apkopojis finansiālos labumus, kurus gūst ievēlētie deputāti neatkarīgi no Briselē pārstāvētās valsts.

Latvietis, vācietis, rumānis – visu valstu Eiropas Parlamenta deputāti saņem vienādu atalgojumu. Pēc nodoļiem un apdrošināšanas iemaksām uz rokas politiķis mēnesī saņem apmēram 6250,37 eiro.

Papildu tiek maksāts par to, ka parlamentārieši mēro ceļu no Latvijas uz Beļģiju. Tas attiecas uz transporta izdevumiem, tostarp biznesa klases aviobiļetēm. Tāpat viņi var izmantot dienesta automašīnas, lai aizbrauktu no Briseles uz sesiju Strasbūrā.

Par pavadīto laiku Briselē un Strasbūrā deputāti saņem dienas naudu 304 eiro apmērā.

Tā domāta, lai samaksātu par viesnīcu, maltītēm un segtu citus tēriņus. Ja komandējums ir ārpus Eiropas Savienības, tad dienas nauda ir divreiz mazāka 152 eiro. Taču papildu sedz arī viesnīcas izmaksas.

Turklāt gada laikā parlamentārietis var doties komandējumos ārpus savas dalībvalsts. Taču šie braucieni kopumā nedrīkst būt dārgāki par 4243 eiro.

Vēl mēnesī katrs deputāts saņem 4299 eiro, lai nopirktu datortehniku, rakstāmpiedrumus, samaksātu par sakaru un pasta izdevumiem.

Par šīs naudas izlietojumu deputātiem nav jāatskaitās parlamentam.

Eiropas parlamenta deputāts pats var izraudzīties sev darbiniekus. Visu ar palīgiem saistīto izmaksu segšanai pieejamā maksimālā summa ir 4299 eiro mēnesī. Palīgu skaits nav ierobežots. Taču, ja nauda palikusi pāri, to var izlietot, lai samaksātu par kādu pakalpojumu.

Tāpat parlamentārietim ir tiesības saņemt medicīnas izdevumu atmaksu divu trešdaļu apmērā.

Deputāts gada laikā uz Eiropas Parlamentu var uzaicināt 110 apmeklētājus grupās, kas nav mazākas par 10 cilvēkiem. Viņiem  apmaksā gan ceļa, gan malītes, gan viesnīcas izdevumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti