Žitluhina: Kangaru stacija jau ir gatava izrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kangaru stacija jau pati par sevi ir gatava izrāde, jo sliežu vairs nav, bet stacija ar stacijas sajūtu palikusi, izvēloties pamesto staciju par vietu, kurā tiks izrādīta laikmetīgās dejas festivālā „Vides deja 2013” tapusī performance, Latvijas Radio norādīja horeogrāfe Olga Žitluhina.

Kā ziņots, pirmdien Ropažos sākās laikmetīgās dejas festivāls „Vides deja 2013”. Profesionāļi un tie, kuriem laikmetīgā deja un citi mākslas veidi ir iemīļots hobijs, savu meistarību festivāla laikā varēs papildināt kontaktimprovizācijās un muzicēšanas meistarklasēs. Šis ir jau trešais festivāls, kurā piedalās arvien vairāk horeogrāfu.

Rīkotāji norāda, ka festivāla mērķis ir iznest laikmetīgās dejas mākslu ārpus Rīgas, iesaistot vietējos iedzīvotājus. Skatuve šajā festivālā ir brīvdabas vide, tas varot būt jebkas - no koka līdz pagastmājai.

Festivālā nedēļas garumā dejas profesionāļi un entuziasti radīs dažādas performances. Prasmīgu horeogrāfu un citu pasniedzēju vadībā dejotāji dosies dabā un par priekšnesuma skatuvi var kļūt jebkas - gan koki, gan pļavas, gan ēkas, to jumti, logi un pagalmi.

Horeogrāfe Olga Žitluhina šogad arī vadīs nodarbības un par dejas priekšnesuma vietu jau izvēlējusi pamesto Kangaru staciju.

Kangaru stacija – tā jau ir gatava izrāde. Es nezinu, kā tādu vietu var pamest! Sliežu nav, bet stacija ir. Stacijas sajūta paliek (..) Es gribu runāt par to, ka mums ir tik daudz lietu, ko mēs gribam aizmirst no pagājušās dzīves, no padomju dzīves,” saka Žitluhina.

Tāpat horeogrāfi pozitīvi vērtē dejas popularizēšanu reģionos, jo iepriekš festivāls noritējis Piņķos un, cerams, savu migrēšanu turpinās. Savukārt horeogrāfe Agnese Bordjukova ir piedalījusies arī iepriekšējos festivālos un skaidro, ka šis ir vienīgais laikmetīgās dejas festivāls Latvijā, kas iesaista brīvdabas vidi. „Mani fascinē, ka vienkāršā vietā var izveidot priekšnesumu,” saka Bordjukova.

Festivāla mākslinieciskā vadītāja Lilija Lipora stāsta, ka līdzās dalībnieku dejām, 2. augusta vakarā būs iespēja noskatīties kādu Izraēlas viesmākslinieku dejas pirmizrādi, savukārt sestdien jau no rīta paredzētas dažādas aktivitātes - pankūku cepšana, dejas videoseansi, orientēšanās sacensības un veloekskursija, kas noslēgsies ar deju.

Rīkotāji šo dejas festivālu sauc arī par atpūtu dabā. „Svarīgi, kā rezonē vieta ar ķermeņa kustību, kā mākslinieku iedvesmo šī vieta un ko šī vieta stāsta par sevi,” saka Lipora.

Performances šīs nedēļas garumā iestudēs Eva Vancāne, Kārlis Božs, Olga Žitluhina un citi horeogrāfi, un rezultātu ikviens varēs redzēt bez maksas festivāla noslēgumā sestdien no pulksten sešiem Ropažu brīvdabas estrādē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti