Žitluhina: Cilvēkiem pietrūkst fanātisma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

„Man šķiet, ka tagad visiem pietrūkst kaut kāda fanātisma. Vajag kaut kādas lietas fanātiski mīlēt vai fanātiski nemīlēt. Patiešām vajag fanātiski darīt. Man šķiet, ka tas nav slikti," uzskata horeogrāfe Olga Žitluhina, kuras deju iestudējums „Ārā" tikko piedzīvojis pirmizrādi.

Izrādē „Ārā" skan dzīvā mūzika, ko piedāvā grupas „Dzelzs vilks" mūziķi Juris Kaukulis un Kaspars Tobis. Izrādē piedalās liels dejotāju sastāvs, kas deju izdejo uz galdiem, bet par literāro iedvesmu kalpojis Ibsena „Brands" – dramaturģijas klasikas šedevrs.

Pirms gada horeogrāfei Olgai Žitluhinai un komponistam Jurim Kaukulim radās iecere par jaunas dejas izrādes veidošanu.

„Sakrita tās tēmas, kuras mani interesēja tajā momentā, kad mēs sākām domāt par projektu," stāsta horeogrāfe Olga Žitluhina.

Viņa norāda, ka nav likusi studentiem lasīt Ibsena lugu, jo izrādē nav izmantota lugas fabula.

„Neesmu horeogrāfe, kas izrādes laikā rāda stāstu," uzsver Žitluhina. „Varbūt es to neprotu, bet varbūt mani vienkārši tas neinteresē."

Man šķiet, ka tagad visiem pietrūkst kaut kāda fanātisma," turpina horeogrāfe. „Vajag kaut kādas lietas fanātiski mīlēt vai fanātiski nemīlēt. Patiešām vajag fanātiski darīt. Man šķiet, ka tas nav slikti."

Horeogrāfe uzskata, ka cilvēkiem mūsdienās pietrūkst fanātisma, tāpēc Branda tēmas ieinteresējušas mākslinieci. Daudzas lietas Žitluhinai kā horeogrāfei bijušas jaunumi šajā izrādē.

„Pirmais bija – melnie galdi kā galdi, kā skatuve, kā pjedestāls, kā kalns, māja, istaba, no kuras tu nevari tikt ārā, (..) ala," asociāciju buķeti atklāj Žitluhina, izsakot cerību, ka būtu „baigi forši", ja skatītāji saskatītu  visas paralēles.

Svētdien, 8. decembrī, notika laikmetīgās dejas izrādes „Ārā" pirmizrāde. Izrāde pēta mūsdienu cilvēka spēju iziet ārpus ierastās komforta zonas augstāku mērķu vārdā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti