Zināšanu ekoloģijas, ķermenis un performativitāte. Festivāla «Starptelpa» dienasgrāmata

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

16. jūnijā Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) sākās Doktorantūras studiju departamenta organizēta konference "Humanitāro un dabas zinātņu sinerģija kultūras un mākslas vēsturē". Atsevišķa konferences sekcija "Zināšanu ekoloģijas, ķermenis un performativitāte" tika veltīta performances festivāla "Starptelpa" tematiskajam lokam un performatīvajām mākslām. Sekcijā piedalījās gan ārvalstu, gan vietējie pētnieki, kā arī LMA doktorantūras studenti.

Festivāla "Starptelpa" dienasgrāmata

Dienasgrāmata seko līdzi ceturtā performances mākslas festivāla “Starptelpa” norisei.

Priekšlasījumos analizējām tādas tēmas kā nāve un mirstīgums, starpsugu komunikācija, ilgtspējība un ekoloģija, performances ar avatariem un paplašinātās realitātes vidē, kā arī patības konstruēšana urbānā vidē un "Instagram". Tāpat prezentētāji pievērsās institucionālās kritikas jautājumiem, stratēģiskās plānošanas, risku vadības un finansējuma piesaistes izaicinājumiem performatīvajās mākslās.

Britu profesors Dominiks Džonsons stāstīja par franču izcelsmes mākslinieku Džonu Džonu (Jon John), vēršot uzmanību uz mākslinieka dzīves pēdējiem gadiem cīņā ar limfātisko vēzi. Džons Džons dokumentēja slimnīcas ainas gandrīz kā performances mākslas darba vidi, padarot arī savu aiziešanu par mākslas darbu.

Savukārt dāņu profesore Mona Dithmere (Monna Dithmer) dalījās pieredzē par piedzīvoto digitālā performancē, kurā viņa sastapās ar saviem avatariem Indijā un Moldovā. Lai gan performances mākslas kontekstā pastāv uzskats, ka "īstās" performances ir tikai tā dēvētās dzīvās jeb klātbūtnes performances, tomēr

mūsdienu tehnoloģiju apstākļos mākslinieki arvien biežāk izvēlas radīt medializētus darbus, kuros klātbūtnes efekts pavisam noteikti ir citāds.

Sekcijas klausītāji uzdeva interesantus jautājumus, piemēram, par to, kā latvieša rezervētā daba un attieksme liktu skatītājiem justies cita cilvēka ķermenī (jo tieši tādas sajūtas avatars sniedz). Mākslas zinātniece un kuratore Jana Kukaine atzina, ka šādā veidā mākslinieki konstruē intimitāti ar svešiniekiem. Savukārt es uzsvēru, ka performances mākslā ir ievērojama sociālā dizaina komponente, kas nozīmē, ka mākslinieki rada ne tikai objektus, bet arī situācijas un procesus, kuros gan apzināti, gan neapzināti tiek radīta telpa jaunām pieredzēm un atklāsmēm.

Konference "Humanitāro un dabas zinātņu sinerģija kultūras un mākslas vēsturē"
Konference "Humanitāro un dabas zinātņu sinerģija kultūras un mākslas vēsturē"

Ļoti interesants bija sekcijas noslēguma priekšlasījums, kurā mākslas zinātniece Basja Slivinska (Basia Sliwinska) stāstīja par mākslinieciskām praksēm, kurās mākslinieki reflektē par starpsugu komunikāciju, attīstot darbus, kurus dažkārt pat grūti identificēt kā mākslu, piemēram, dzīvojot kopā ar dzīvniekiem – no bara atstumtiem vilkiem.

Sarunās ar ārvalstu akadēmiķiem atklājās, ka viņiem bija interesanti iegūt izvērstu informāciju par māksliniekiem un viņu rokrakstiem Baltijas valstīs. Atsevišķi tika izcelta latviešu māksliniece Linda Boļšakova, kura strādā ar dabas un ekoloģijas tēmām. Plānojam, ka sadarbība, piemēram, ar Dānijas universitātēm turpināsies, kā arī veicināsim tādas vides attīstību, kurā arī māksliniekiem būs plašākas iespējas rādīt savus darbus ārpus Latvijas.

KONTEKSTS:

Performances mākslas festivāls “Starptelpa” ar tēmu "citādība"  notiek no 15. līdz 19. jūnijam, tāpat kā iepriekšējos gados savā norisē ietverot gan meistarklases, gan akadēmisko dimensiju, gan ārzemju un vietējo mākslinieku performances. Pirmo reizi pastāvēšanas vēsturē festivāla "Starptelpa" norises vieta ir Latvijas Mākslas akadēmija. Festivālā piedalās ārvalstu mākslinieki no Zviedrijas, Somijas, Dānijas, Nīderlandes, Vācijas, Lietuvas, Serbijas, Meksikas un Itālijas. Savukārt Latviju tajā pārstāv gan vietējie mākslinieki, piemēram, Anna Maskava, Arvis Kantiševs, Laura Šterna, gan Latvijas Mākslas akadēmijas performances mākslas studenti un Latvijas performances mākslas centra performances kursa absolventi.

Festivāla programma pieejama šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti