Kultūras ziņas

Antivalentīndiena jeb lietas, ko mīli

Kultūras ziņas

Rotko centrā Daugavpilī Zariņu ģimenes izstāde

Liepājas teātrī britu režisors iestudē gotisku pasaku

«Zelta pods» neatstāj vienaldzīgu nevienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Noskatoties režisora Jana Villema van den Bosa iestudējumu "Zelta pods" Liepājas teātrī, vienaldzīgo nav. Tiesa, izjūtu gamma ir plaša - no sajūsmas līdz riebumam.

Režisora Jana Villema van den Bosa versija par Hofmaņa pasaku pieaugušajiem – “Zelta pods” uz Liepājas teātra skatuves uzbūra maģisku, fantāzijas pilnu daudzdimensiju pasauli. Tajā reālais sajaucies ar mītisko. Izrāde piesātināta ar košiem, savdabīgiem tēliem. Britu režisors šo pasaku izvēlējies iestudēt, jo viņam patīk izaicinājumi.

"Man patīk arī klasika, bet man katru reizi gribas darīt ko citu," stāsta režisors. "Pašam izaicināt sevi, pamēģināt ko jaunu. Es gribu augt kā cilvēks, režisors. Un Hofmanis ir izaicinājums. Psiholoģiska drāma, daudzas realitātes, kas jāsaliek uz vienas skatuves."

Galveno varoni muzikālajā izrādē atveido aktieris Rolands Beķeris. Viņš daudz lomu nospēlējis bērnu izrādēs. Šī izrāde daļēji ir kā atgriešanās bērnībā, bet kā stāsts pieaugušajiem mudina daudz domāt. Students Anselms iemīlas čūskā,  un šīs jūtas viņam paver citu – brīnumu pasauli.

"Vēstījums varētu būt tāds ļoti vienkāršs. Sapņot! Ikdienā sapņot, atrast ceļu uz mājām. Ne tiešā nozīmē, bet kas kuram ir šīs mājas. Vai tā ir ģimene, reliģija, daba, vienalga kas. Tā kā dvēsele," skaidro Beķeris.

"Šī izrāde varbūt liksies kaut kas dīvains, bet patiesībā jau mēs visi lasām grāmatas, sapņojam, citreiz pat jaucam realitāti ar īstenību. Domājam – vai es to nosapņoju, vai tas bija īstenībā," saka Anete Berķe.

Izrāde “Zelta pods” neatstāja vienaldzīgu nevienu. Skatītāja Indra uzskata, ka izrāde ir ļoti īpatnēja un nav liepājnieku gaumē. "Liepājā kaut ko tādu, liekas, neesmu redzējusi. Pārsteidzoša scenogrāfija, aktieri - kā spēj mainīties," spriež Indra.

Savukārt Normundam izrāde šķitusi "pilnīgi garām" un murgaina, bet skatītāju Emīliju pārsteidzis "darbs, dekorācijas un kustības". "Tas viss tiešām ir nesaprotams, apbrīnojams," saka Emīlija.

"Ir groteska izteikta un ir tāda pasaku estētika, brīžiem bezmaz tādā leļļu teātra izpratnē un tādā butaforiskā izpratnē. Tas mani mulsina šajā izrādē, jo man likās, ka šo stāstu varētu pastāstīt arī kā tādu filosofisku līdzību bez tik lieliem centieniem visu par katru cenu vizualizēt," mulsuma iemeslu atklāj teātra kritiķis Atis Rozentāls. "Bet aktieru ieguldījums šajā izrādē ir ļoti vērā ņemams, jo viņu enerģētika uz skatītāju strādā."

"Tā ir laba izrāde ar ļoti spilgtu estētiku, varbūt ir kaut kādi arī mazi trūkumi," uzskata teātra kritiķe Zane Radzobe. "Ritms varbūt par lēnu, varbūt šur tur pārāk vienkāršs vēstījums, bet kopumā ir interesanti skatīties un tas ir liels ieguvums."

Režisors Jans Villems van den Boss jau ir iestudējis izrādes Latvijā - Dailes teātrī, bet ar Liepājas teātra aktieriem strādā pirmo reizi. Gandarījums par sadarbību ir abpusējs.

Pēdējos gados Liepājas teātris kopumā sadarbojies jau ar četriem ārvalstu režisoriem. Teātra vadība uzskata, ka aktieriem tā ir lieliska iespēja attīstīties.

Kā vēstīts, "Zelta poda" pirmizrāde notika 13.februārī. Nākamā izrāde 27.februārī, pēc tam - 15.martā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti