Kultūras ziņas

Daugavpils teātrī pirmizrāde "Kailais karalis"

Kultūras ziņas

Kuldīgā aizvadīts festivāls "Teātris ir visur"

Zelta maska – teātris uz skatuves un izstādē

«Zelta maskas» īpašais viesis režisors Krimovs un scenogrāfe Daševska

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijā pilnā sparā rit teātra festivāls „Zelta maska”. Viens no festivāla īpašajiem viesiem ir scenogrāfs, grafiķis un gleznotājs Dmitrijs Krimovs, kurš kļuvis arī par spilgtu režisoru. Krimovs jau otro gadu viesojas festivālā ar savu izrādi. Šoreiz ar izrādi "Saviem vārdiem. A. Puškins "Jevgeņijs Oņegins"".

"Ja jau mēs esam šeit jau otro reizi, pa šo pašu tiltu esam pārgājuši, tātad tas priekš manis jau gadu darbojas," saka scenogrāfs, gleznotājs un teātra režisors Dmitrijs Krimovs. "Man vienmēr ir viena un tā pati doma – kā nesarūgtināt skatītājus, jo iepriekšējā gadā piedalīšanās bija ļoti jauka, tāpēc atkal uztraucos, ja kāds mani ir redzējis iepriekš, tad vilsies tagad."

Festivāla "Zelta maska" ietvaros Dailes teātrī nedēļas nogalē tiks izrādīta arī Jevgeņija Kameņkoviča un Dmitrija Krimova kursa absolventa Krievijas Teātra mākslas institūtā Aleksandra Kuzņecova un viņa kursabiedru iestudētā Nikolaja Gogoļa luga “Spēlmaņi”. Šīs vienmēr mainīgās izrādes skatuves iekārtojumu radījusi jaunā scenogrāfe Aleksandra Daševska, kura jau paspējusi veidot scenogrāfijas divdesmit izrādēm.

Festivāla laikā speciāli galerijai "CUB" Rīgā Aleksandra Daševska radījusi izstādi par to, ko dara scenogrāfs, kad nestrādā.

"Šī ir videoinstalācija, kas atspoguļo teātra scenogrāfa darbu, uz galda ir fotogrāfijas no maniem darbiem, bet video redzamas mākslinieka rokas, kas kustās it kā bez darba laika perioda starp izrādi, kas beigusies, un otru, kas vēl nav sākusies," rāda un stāsta Daševska.

No ārpuses galeriju "CUB” šobrīd nevar pat pamanīt. Tā iekārtota pagrabiņā Meierovica  bulvārī iepretim Bastejkalnam. Galerjas vadītāja, mākslas zinātniece un kuratore Darja Beskina pērn no Krievijas pārcēlusies uz Latviju ar vēlmi iepazīstināt vietējo publiku ar šeit maz zināmiem krievu māksliniekiem.  

"Gribējās izveidot tiltu starp Krieviju un Latviju, konkrētāk starp Rīgu un Maskavu, un parādīt daudzus māksliniekus, jo daudzus no viņiem pazīstu," uzsver galeriste.

Festivāls "Zelta maska" turpināsies līdz 11.oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti