Dienas ziņas

120 miniatūras tautumeitas Alūksnē

Dienas ziņas

Trikātā atklāj piemiņas stēlas

Žaņa Katlapa balva – U. Dumpim un A. Keišam

Žaņa Katlapa balva – Uldim Dumpim un Andrim Keišam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lai atgādinātu izcilā novadnieka, aktiera un režisora devumu Latvijas teātrī, Tukuma novada Tumē jau sesto reizi tika pasniegta tumenieku iedibinātā Žaņa Katlapa balva. Šogad to saņēma Nacionālā teātra ilggadējais aktieris Uldis Dumpis un Jaunā Rīgas teātra aktieris Andris Keišs.     

Mēdz teikt, ka aktieri dzīvo tik ilgi, kamēr par viņiem kāds atceras. Izcilais divdesmitā gadsimta aktieris, režisors un radioteātra leģenda Žanis Katlaps viņa novadniekiem, Tumes ļaudīm, joprojām ir spilgtā atmiņā. Pirms pieciem gadiem, kad publicists Arnis Šablovskis bija uzrakstījis divas grāmatas par Tumi, radās arī ideja par Žaņa Katlapa balvu.

“Es arī īpaši iedziļinājos cilvēkos, kuri ir nākuši no šejienes, un Žanis Katlaps, protams, bija viens īpašais cilvēks. Un tā es sadraudzējos arī ar Mārīti Balodi, kas šobrīd jau mūžībā. Viņa piekrita, un tā tas ritenis sāka griezties,” saka Katlapa balvas iedibinātājs Arnis Šablovskis.

Balvu veidojis vietējais metālmākslinieks Gints Haņeckis, un ik gadu tā tiek piešķirta diviem tumenieku iemīļotākajiem māksliniekiem.

Šogad to saņem nu jau vairākās paaudzēs populārais aktieris Uldis Dumpis, kuram  vairākās izrādēs Nacionālajā teātrī izdevies spēlēt arī  kopā ar Žani Katlapu.

“Protams, paldies par šo balvu, bet vislielākais prieks, ka viņa novadnieki viņu atceras un tur viņu godā,” atzīst Nacionālā teātra aktieris Uldis Dumpis.

“Viņš ilgus gadus bija, varētu teikt, tas vadošais mīlnieks teātrī. Viņš bija ļoti erudīts cilvēks, viņš taisīja režijas. Viņš lasīja svešvalodās, kas tam laikam bija liels brīnums,” atceras Dumpis.

Otru balvu šogad Tumes ļaudis piešķīruši Rīgas Jaunā teātra aktierim Andrim Keišam par dalību vairākās filmās un prezidenta lomu izrādē ''Kārkli''. Prezidenta tēlā Keišs iejutās arī balvas pasniegšanas ceremonijā.

“Mūsu tautā ir kārklu sīkstums. Mēs esam locījušies, bet vienmēr stāvējuši un izdzīvojuši. Kārklu vislabākā augšanas forma ir, kad kārkls pārtop par vītolu,” saka Andris Keišs.

Žaņa Katlapa balva šogad tika pasniegta jau sesto reizi. Līdz šim to saņēmuši arī Māra Zālīte, Ināra Slucka, Alvis Hermanis, Harijs Gulbis, Māra Ķimele, Inga Ābele, Viesturs Kairišs, Guna Zariņa, Kaspars Znotiņš un Sigvards Kļava.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti