Zalcburgas festivālā – izaicinošs «Lilioma» iestudējums ar Pormales scenogrāfiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Aizvadītājā sestdienā Zalcburgas festivāla Drāmas sadaļā pirmizrādi piedzīvoja ungāru kino un teātra režisora Kornela Mundruco un latviešu scenogrāfes Monikas Pormales veidotā izrāde – Ferenca Molnāra “Lilioms”. Jau izrādes plakāts vēstīja – iestudējums būs izaicinošs. Iestudējums ir Zalcburgas festivāla un Hamburgas “Thalia” teātra kopdarbs

Scenogrāfe Monika Pormale Zalcburgas festivāla un Hamburgas “Thalia” teātra iestudējumam “Lilioms” radījusi oriģinālu ideju – uz skatuves kopā ar aktieriem darbojas roboti. Sākums visam bijis režisora Kornela Mundruco joks – ja finanšu un apstākļu dēļ nevar īstenot mūsu pirmo izfantazēto ideju, tad lai darbojas roboti.

“Izaicinājums man kā māksliniekam un, protams, arī visai radošajai grupai ir realitātes un abstraktās telpas savienojums uz skatuves, ko pats Molnārs “Liliomā” apraksta – kad Lilioms atrodas debesīs, gaidot savu rindu, vai viņš tur tiks pieņemts,” atklāj Pormale, stāstot, ka divi roboti uz skatuves, ko iestudējuma veidotāji iesaukuši par Ādamu un Ievu, ir kā divas radītāja rokas.

Vieta, kur tiek izrādīts iestudējums, agrāk bijusi sāls ieguves ēka. Tur pirms deviņiem gadiem viesojās arī Jaunais Rīgas teātris ar izrādi “Klusuma skaņas” arī Monikas Pormales scenogrāfijā. Telpa pati par sevi kalpo režisora Mundruco kino redzējumam.

"“Lilioms” ir provokatīvs un traks materiāls. Liliomu kā personāžu ir grūti mīlēt. Viņš ir neprognozējams cilvēks. Viņa dzīves trakumu nevar atbalstīt, bet tas pievelk. Šī ir ungāru luga, un mums ir ļoti daudz kopīga ar “Liliomu”. Darbu pazīst daudzās valstīs, un ungāru valodā tas skan ļoti skaisti. Tur ir daudz kontrastējošu notikumu,” stāsta Kornels Mundruco.

“Lilioms” ir tik ļoti populārs Austrijā, ka austrieši šo darbu par karuseļu apkalpotāju uzskata par savējo, lai gan autors ir ungārs. Visi zina, kā darbs iestudējams. Mundruco piedāvā kaislīgā Lilioma dzīvi izdzīvot no laika, kad viņš ir miris un pa dzīves spirāli atgriežas savas dzīves stāstos no sākuma. Roboti savieno 20. gadsimtu ar šodienu.

"Lilioma" iestudējums Zalcburgā tiks izrādīts līdz 28. augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti