Kultūras rondo

Latvijas Arhitektūras Lielo gada balvu saņem ēku rekonstrukcija Miesnieku ielā, Rīgā

Kultūras rondo

Skārienjūtīgā valoda: drošība tīmekļa vidē un ar to saistītie jaundarinājumi

Willa teātris uz laiku pārtrauc izrādes. Situācija neatkarīgā teātrī pandēmijas laikā

«Willa teātris» uz mēnesi pārtrauc izrāžu programmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pēc ražīgas vasaras “Willa teātris” vīrusa izplatības dēļ uz mēnesi pārtrauc izrāžu programmu, arī jauniestudējumu veidošana ir apgrūtināta, taču izveidots jauns izglītības projekts.

Pēdējā izrāde, ko vēl var pagūt noskatīties pirms pārtraukuma, būs "Stāsts par Mī..." 3. novembrī.

Pārmaiņu un jaunu iniciatīvu laiks

Neskatoties uz Covid-19 ieviestajām pārmaiņām, “Willa teātra” komanda saglabā optimismu. Tieši vieta un atmosfēra, kā arī no lielajiem teātriem atšķirīgais piedāvājums, pēc teātra vadītāja novērojumiem, ir bijusi sākotnējā ideja, kas visvairāk uzrunājusi arī skatītāju. Pie tās “Willa teātra” veidotāji grib palikt arī turpmāk.

Vasarā teātra darbība tika adaptēta epidemiologu norādījumiem un, lai nodrošinātu vajadzīgo distancēšanos, norisinājās K.K. fon Stricka villas dārzā. Tas teātrim ļāvis turpināt aktīvi darboties ar iestudējumiem “#DiToo”, “Ceturtais krēsls”, “Petuški” un “Putn ilgs”. Taču iestājoties rudenim un sākoties jaunam vīrusa uzliesmojumam, nolemts uz mēnesi izrāžu programmu pārtraukt. Tā vietā, brīdi pirms sekojuši kārtējie ierobežojumi, radusies ideja.

“Willa teātris”, sākot ar oktobra beigām, telpās Stabu ielā uzsāk jaunu izglītības projektu, piedāvājot nodarbības aktiermeistarībā, objektu teātrī un fotogrāfijā.

Pieteikties iespējams interesentiem no 15 līdz 60 gadu vecumam. Nodarbību mērķis ir attīstīt gan mācīšanos visa mūža garumā, gan arī iezīmēt aktieru profesijas vadlīnijas jaunākiem cilvēkiem.  

Jauniestudējumu tapšana uz pusi samazināta

Teātra vadītājs Kalvis Lasmanis Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” atzīst, ka esošā situācija atšķiras no pavasarī pieredzētā tieši izrāžu veidošanas jautājumā. Viņš norāda, ka šobrīd izmaksu dēļ daļēji apturēta jauniestudējumu veidošana.

Iecerēto četru jauniestudējumu vietā līdz gada beigām taps divas izrādes, bet nav zināms, kad tās parādīs skatītājiem.

“Tagad laikam ir nedaudz sarežģītāk. Gada sākums no tā, kā ir tagad, drīzāk atšķiras tieši ar domām par to, ko tagad vispār var jauniestudēt. Jo jauniestudējums ir izmaksas, un, ja nav skaidrs, kad viņas varēs realizēt, tad tā ir tā lieta, ko mēs ne pilnīgi nobremzējam, bet uz 50% strādājam,” skaidro Lasmanis.

Pirmais no topošajiem jauniestudējumiem ir “Stiklotā svētnīca”, ko iestudē režisore Marta Elīna Martinsone ar kuplu aktieru skaitu, kas ir neierasti “Willa teātra” izmēriem.

Otru izrādi “Magda” iestudē Ģirts Ēcis. Tā stāstīs par Evas Braunas un Magdas Gebelsas tikšanos. Arī Rolands Atkočūns un Kristīne Vītola strādā pie jauniestudējumiem.

Teātra vadītājs ir pārliecināts, ka izrādes tiks pabeigtas, taču nav zināms laiks, kad tās varēs parādīt skatītājiem:

“Iekšējā pārliecība ir viennozīmīgi, ka mēs izrādes pabeigsim, mēs viņas uztaisīsim. Viņas būs gatavas. Un tad gaidīsim, kad būs gatavs laiks.”

Pirms mēnesi garās pauzes viena no pēdējām “Willa teātrī” rādītajām izrādēm bija augustā pirmizrādi piedzīvojusī Dž. Dž. Džilindžera iestudētā Igora Gatina luga “Petuški”.

Tajā satiekas leģendāras personības – amerikāņu dzejnieks un rakstnieks Čārlzs Bukovskis, krievu rakstnieks Venedikts Jerofejevs un franču aktrise Marina Vladi. Ģēniju sarunām pa vidu rosās tāds kā Mefistofeļa līdzinieks – kaitinot, mulsinot un provocējot. Bet Petuški ir vieta, kur neviens nav nokļuvis, daudzi turp dodas, nožēlo to, un atkal dodas.

Iestudējumam režisors Dž. Dž. Džilindžers pulcējis netradicionālu aktieru ansambli – Valmieras Drāmas teātra aktieri Aigaru Vilimu, aktierus Mārtiņu Vilsonu un Vari Vētru, kā arī Dailes teātra aktrisi Leldi Dreimani.

Izrāde ir latviešu valodā, lugu tulkojusi Evita Mamaja, savukārt Igora Gatina dziesmu teksti izrādē skan krievu valodā. Bet mūzikas autori ir Mārtiņš Vilsons un Varis Vētra.

KONTEKSTS:

 “Willa teātris” dibināts Rīgā, 2020. gada sākumā, apvienojoties pieredzējušam teātra profesionāļu sastāvam. Savukārt par teātra mājvietu tapusi K.K. fon Stricka villa, kas pēdējos gados kļuvusi par iecienītu koncertu un pasākumu norises vietu, bet nu pārtapusi arī par teātra zāli. “Willa teātris” piedāvā gan svaigus iestudējumus, gan performances, gan aktuālus dzejas un mūzikas pasākumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti