Viss mīlestības dēļ. Deju ansambļa «Daiļrade» folkbaleta izrāde «Cik saules mūsos»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Deju ansamblis "Daiļrade" allaž ir atvērts radošiem izaicinājumiem, un tāds ir arī kolektīva 30 gadu jubilejas notikums – folkbaleta izrāde "Cik saules mūsos". Izrāde veidota sadarbībā ar izciliem profesionāļiem, un tā ir absolūta jaunrade, kurā deja savijas ar mūziku un ļoti krāšņu vizuālo tēlu. Uz skatuves ir vairāk nekā 70 dejotāju, kas izdejo stāstu par mūsdienu cilvēka satikšanos ar mītisko pasauli. Folkbaleta "Cik saules mūsos" izrāde būs skatāma 7. novembrī uz Nacionālās operas skatuves.

Viss mīlestības dēļ. Deju ansambļa «Daiļrade» folkbaleta izrāde «Cik saules mūsos»
00:00 / 05:28
Lejuplādēt

Folkbaleta izrāde "Cik saules mūsos" ir netipiska amatierkolektīvam. To veidojot, "Daiļrade" sev uzlikusi ļoti augstu kvalitātes latiņu, uz sadarbību aicinot veselu virkni izcilu savas jomas profesionāļu.

Visa galvgalī ir režisors un multimākslinieks Roberts Rubīns, scenāriste ir Lita Silova, mūzikas autors Kārlis Auzāns, horeogrāfi – Liene Grava un Reinis Rešetins, kuri tautisko deju savijuši ar laikmetīgās dejas elementiem. Izrādei ir ļoti izteiksmīgs vizuālais tēls, to raksturo deju ansambļa "Daiļrade" mākslinieciskā vadītāja Iveta Pētersone-Lazdāne: "Mūsu izrādes milzīgais ieguvums ir Ilze Vītoliņa ar saviem burvīgajiem tērpiem, kas spēlējas līdzi horeogrāfijai un iedod izrādei savu, vēl pilnīgi citu skatījumu. Tie ir meitu brunči, puišu tērpi, kā arī vēl viena svarīga detaļa šajā izrādē – meitu garie mati, kuri dzīvo savu horeogrāfiju izrādei cauri. Scenogrāfija – Annija Minalgo, gaismu mākslinieks – Egils Kupčs, kurš caur gaismām pienes sirreālu, dziļu sajūtu, mītiskumu. Uz skatuves vienlaikus ir 75 dejotāji, kuri iznāk ārā no scenogrāfijas, no šī Visuma lielā apļa un ir uz skatuves visas stundas garumā."

Deju ansambļa ‘’Daiļrade’’ folkbaleta izrāde ‘’Cik saules mūsos’’
Deju ansambļa ‘’Daiļrade’’ folkbaleta izrāde ‘’Cik saules mūsos’’

Izrādes centrā ir stāsts par mūsdienu cilvēka satikšanos ar latviešu mītisko pasauli. Kad pirms trim gadiem kolektīvs pie izrādes sāka strādāt, tā vēl nebija tik aktuāla kā šodien, kad mūsu dzīve vēl vairāk pārcēlusies uz virtuālo pasauli. Stāstu ieskicē Iveta Pētersone-Lazdāne: "Stāstā ir ienācis arī 21. gadsimta puisis, kurš dzīvo savu dzīvi e-vidē, un ir taču tik viegli Vērmanes dārzā paiet garām pat sev tuviem cilvēkiem, jo tu taču esi visu laiku it kā paralēlā pasaulē. Un tad pēkšņi elektroresursi izbeidzas – nu, tā kā tagad mums arī mēdz gadīties ik pa laikam – un šī e-pasaule atslēdzas. Bet puisis saprot, ka tie pikseļi tur debesīs zvaigžņu izskatā ļoti līdzīgi kustas kā viņa planšetē. Un tā soli pa solim viņš pa garo pupu nonāk dievību pasaulē, kur pie Saules dodas precinieki – Pērkons un Mēness. Lai to stāstu tālāk visu izdzīvotu, ir jānāk 7. novembrī uz Nacionālo operu un jāskatās, ar ko tas beidzas."

No "Daiļrades" dejotājiem izrāde pieprasa spīdošu fizisko formu, jo horeogrāfija ir gana sarežģīta un jāveic arī dažādi triku elementi. Tāpat dejotājiem jāliek lietā aktiermeistarība, jo izrādē emociju spektrs ir ļoti plašs.

Dejotājs un arī "Daiļrades" prezidents Aleksis Jarockis stāsta: "Mēs esam svīduši ļoti daudz mēģinājumu zālē, un patiesi katru reizi, kad mēs nākam uz mēģinājumu, mēs sevi atdodam par visiem 100%. Kā dejotājiem mums ir jāizdejo ļoti plašs emociju spektrs. Notiek sacenšanās starp Mēnesi un Pērkonu, viņi cīnās, izrādās. Saules meitas dzīvo tam līdzi. Un viss notiekošais ir mīlestības dēļ. Arī dievību pasaulē nav nekā skaistāka par mīlestību. Mēs visi kopā centīsimies šīs emocijas izdzīvot un aiznest mūsu skatītājam."

Deju ansambļa ‘’Daiļrade’’ folkbaleta izrāde ‘’Cik saules mūsos’’
Deju ansambļa ‘’Daiļrade’’ folkbaleta izrāde ‘’Cik saules mūsos’’

Nosaukums "Cik saules mūsos" atspoguļo gan izrādes būtību, gan kolektīva darbības vadmotīvu kopumā, kas ir azartiska aizrautība ar deju un dalīšanās savā priekā ar citiem.

"Cik daudz mīlestības, saules, gaismas ir mūsos, to mēs centīsimies atklāt uz operas skatuves un dalīties ar skatītājiem, lai arī viņi to visu sajūt. Es vēl vēlos piebilst, ka mēs šeit runājam par Latvijas sauli. Jo citviet pasaulē, droši vien, ka saulei ir arī citas īpašības, bet šeit ir viss Latvijas saulei raksturīgais," uzsver iestudējuma veidotāji.

"Daiļrades" 30 gadu jubilejai veltītās folkbaleta izrāde "Cik saules mūsos" Nacionālajā operā skatāma 7. novembrī.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti