Vīnes skatītāji novērtē Liepājas teātra «Stavangeru»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

„Esmu sajūsmināta”, „ļoti aizraujoši”, „mani ļoti iespaidoja”, „atstāja spēcīgu iespaidu”, - šādu vērtējumu par Liepājas teātra izrādi „Stavangera” Latvijas Radio raidījumam „Kultūras Rondo” sniedza skatītāji Vīnē.

Kā iepriekš vēstīts, Liepājas teātris no 23. līdz 25.maijam ar izrādi "Stavangera" ("Pulp People") piedalījās vienā no vecākajiem, kvalitatīvākajiem un lielākajiem Eiropas starptautiskajiem festivāliem "Wiener Festwochen" Austrijas galvaspilsētā Vīnē. „Stavangera” tika spēlēta trīs reizes Muzeju kvartālā.

Esmu sajūsmināta par šo iestudējumu. Lieliska luga, un redzēju labu aktierspēli. Ar lielu prieku došos mājās. Esmu ļoti iedvesmota,” stāsta kāda skatītāja, norādot, ka izrādes laikā no zāles izgājušie cilvēki nav nekas vērā ņemams Vīnei.

„Ļoti aizraujoši, ļoti aizraujoši!” sajūsmu pauž kāds skatītājs. „Izrāde man šķita tāda atsvešināta – latviešu un krievu Brehts. Uzskatu, ka iestudējums gan dīvains. Teksts ir visai skops. Skatoties šo iestudējumu, es faktiski caur šo atsvešinātību ieguvu attālumu un varēju reflektēt. Diemžēl šī ir pirmā izrāde, ko skatos Vīnes festivālā. Ceru, ka viņi rāda dažādas lietas.”

„Mani ļoti iespaidoja tas, kā tika spēlēta šī izrāde. Vai tā rada interesi, vai nerada, tā pašiem aktieriem ir vērtīga pieredze, ļoti bagātinoša. Un spēle no režisora puses tika stingri kontrolēta. Tātad – viss kontrolēts un emocionāli noteikts, taču es domāju, ka aktieriem būt šajā procesā ir aizraujoši. Tā es nekur neesmu redzējusi,” atzīst kāda cita skatītāja. „Tāpēc jau nāku uz Vīnes festivālu, lai būtu interesanti. Un visi aktieri ir tik jauni. Viņi atrodas tik mazā spēles telpā un visi ir ļoti tuvu cits citam, ļoti blīvi. Tas viss rada īpašu enerģiju.”

Gan Vācijā, gan Austrijā cilvēki atvērtāk uzņem,” skaidro izrādes skatītāja Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētniece Inga Sindi, stāstot, ka izrādes laikā dzirdējusi pat komentārus. „Pēc reakcijām šķiet, ka cilvēki ir pietiekami uzrunāti. Beigās spēcīgu iespaidu, šķiet, izrāde atstāja. Skumja sajūta, izejot ārā, nav priecīga, bet tas ir izrādes spēks. (..) Kopumā veiksmīgs vakars liepājniekiem.”

Pēc otrās izrādes notika skatītāju tikšanās ar izrādes veidotājiem – režisoru un aktieriem.

„Visiem aktieriem patīk piedalīties festivālos. Tā ir enerģijas apmaiņa ar skatītāju. Tie ir jauni iespaidi. Arī sevis parādīšana citai kultūras telpai. Dabiski, tas patīk visiem aktieriem,” norāda izrādes režisors Konstantīns Bogomolovs.

Bogomolovs atzīst - lai arī viņam ir interesanti vēlreiz atgriezties pie agrāk taisītas izrādes, taču tas prasa arī nervus.

„Vienkārši interesanti ir vērot, kā veidojas saskare ar citu skatītāju. Ja vien ir iespēja, var redzēt citu veidotas izrādes. Un galu galā redzēt, kas notiek ar izrādi, kuru nevari pastāvīgi, regulāri kontrolēt,” saka režisors, norādot, ka ar izrādi viss ir kārtībā. „Es neesmu tas cilvēks, kurš koncentrējas uz kādu jautājumu vai problēmu pētīšanu savos iestudējumos. Es vienkārši daru savu darbu un viss. Katrā konkrētā iestudējumā es risinu kādus noteiktus uzdevumus, un tie bieži vien ir saistīti ar manu tā perioda stāvokli. Tas ir atkarīgs arī no tā, kur es strādāju un ar ko. Nākamajā sezonā turpināšu strādāt ar Liepājas teātri. Liepājas teātrī ir lieliska aktieru komanda, ar kuru ir bauda strādāt. Un vakar Vīnes skatītāji jau novērtēja, cik lieliski ir šie aktieri.”

Savukārt Matiass Knolls, kurš izrādē veica sinhrono tulkojumu, norāda, ka aiz visa, ko redzam un dzirdam iestudējumā, stāv ļoti dziļi emocionāli pārdzīvotas lietas. Tīri tehniski Knollam ir 51 lappuse teksta, kas izrādes laikā dažādās intonācijās jānolasa. Lai arī tas ir sarežģīts uzdevums, Knolls atzīst, ka "Stavangera" ir brīnišķīgs darbs.

Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins norāda, ka finansiāli neizdevīgo piedalīšanos festivālos atsver laime, ko aktieriem sniedz no skatītājiem saņemtā enerģija.

Prieks, ka ieguldītais darbs un pārliecība ir atradusi rezonansi, jo šī izrāde Liepājā sākās diezgan sarežģīti. Liepājnieki šobrīd varētu sākt lepoties ar to, ka viņiem ir tāds teātris,” teic Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins.

Kā vēstīts, uzreiz pēc festivāla Vīnē Liepājas teātris dodas uz Toruņu Polijā, kur festivālā "Kontakt 2014" 28.maijā tiks rādīta šī pati izrāde. Festivāls notiek reizi divos gados un tajā tiek rādītas interesantākās Eiropas izrādes, kas tapušas šo divu gadu laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti