Kultūras ziņas

Grāmatu mākslinieku izstāde "Zirgs"

Kultūras ziņas

Aplūkojami Dizaina gada balvas finālistu darbi

"Mizantrops" uz Liepājas teātra skatuves

Viesturs Meikšāns Liepājā iestudējis komēdiju par godīgumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Veidoju izrādes par šodienu, par mūsdienu cilvēkiem – saka režisors Viesturs Meikšāns. Liepājas teātrī šovakar pirmizrādi piedzīvo komēdija par godīgumu „Mizantrops”.

Lugu „Mizantrops” 17.gadsimtā sarakstījis viens no izcilākajiem komēdiju autoriem pasaules literatūrā - Moljērs. Viesturs Meikšāns izvēlējies šīs lugas jaunāko skatuves versiju, kuru radījis britu dramaturgs Martins Krimps, lugas darbību pārnesot uz mūsdienām. Galvenā loma izrādē atvēlēta aktierim Gatim Malikam.

Viesturs Meikšāns Liepājā iestudējis komēdiju par godīgumu
00:00 / 03:45
Lejuplādēt

Režisoram Viesturam Meikšānam izrādes „Mizantrops” iestudēšana ir atgriešanās Liepājas teātrī. Viņa veidotā izrāde „Portreti. Vilki un avis.” ieguva Spēlmaņu nakts nomināciju kā „Gada lielās formas izrāde”. Jau tad notikusi sadarbība ar aktieri Gati Maliku, kurš izvēlēts „Mizantropa” lomai. Viņa tēls pauž radikālu godīgumu un savu patiesumu.

Režisors uzskata, ka šajā laikmetā, kurā pastāv viedokļu paušana par visu visiem sociālajos tīklos un ne tikai, ir vērts runāt par šodienu, par mūsdienu cilvēkiem, tāpēc 17. gs. radītās lugas norises ir ietērptas mūsdienu vēstījumā. Režisors uzsver, ka

Gata Malika atveidotais tēls iestājas pret glaimiem un liekulību, kaut arī pasaule pieprasa spēju pielāgoties. Sabiedrības uzvedības normas pieprasa būt pieklājīgam. Kāda būs šī godīguma cena?

„Viņš ir nedaudz apjucis – šis tēls. Saprot, ka tur, kur ir otrs cilvēks, viņa mīlestība – Dženifere - un ir jāciena viņas jūtas, tad šis godīgums vai radikālā patiesības izpausme vairs nedarbojas, radot lielāku ļaunumu nekā labumu. Viņa apjukums rodas tad, kad viņš saskaras ar īstu mīlestību vai cieņu pret cilvēkiem, kas ir nepieciešama,” skaidro režisors Viesturs Meikšāns.

Galvenās lomas atveidotājs, aktieris Gatis Maliks runā par savu tēla atklāsmēm:

„Lai cik tas nebūtu paradoksāli, tu nevari būt pilnīgi atklāts, kādu mīlot. Kad ir otrs cilvēks ar savām jūtām, tev ir jāsāk sevi cenzēt, lai otru neiegrūstu dubļos.”

Attīstot un izspēlējot Mizantropa tēlu, aktieri Gati Maliku uzrunājusi kāda mūsdienu laikmetam raksturīga iezīme:

„21. gadsimtā mēs cenšamies visiem patikt. Man liekas, ka ikdienā visu laiku cenšamies izpatikt. Tādi Alsesti mūsdienās vairs īsti nepastāv, jo mēs esam gatavi palīst zem otra, lai tikai kāds zem mūsu bildes piespiestu apakšā sirsniņu, tāpēc tas ir aktuāli.”

Filozofiskais vēstījums mijas ar viegluma epizodēm, saka režisors Viesturs Meikšāns. Viņš veido ne tikai šī iestudējuma režiju, bet arī scenogrāfiju, kustības un muzikālo noformējumu.

Iestudējuma tapšanā viņam palīdz arī kostīmu māksliniece Baiba Litiņa, video mākslinieks -8 un gaismu mākslinieks Krišjānis Strazdītis.

Teātris šo iestudējumu rekomendē skatītājiem no 14 gadu vecuma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti