Viesstrādnieku pārdzīvojumi un pieredze iedvesmo izrādei «Dērbijas vergi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Goda teātris Liepājā, kas katru gadu ar izrādēm apmeklē Latvijas skolas, šogad piedāvā jaunu iestudējumu par mīlestību un brīvību - „Dērbijas vergi”. Izrādes režisors ir Viesturs Roziņš, bet lugas autore jaunā dramaturģe Ludmila Judina, kas aprakstījusi savu un režisora pieredzi, kad devušies darba meklējumos uz Angliju.

Aktrise Anete Berķe iepazīstina ar Dērbiju, kur ir daudz iebraucēju no Latvijas, Polijas, Lietuvas. Tur ir savs kvartāls imigrantiem, bet lielveikalos var sarunāties latviski - tā ir kā Latvijas province.

„Naudas jautājums var sarežģīt attiecības, mums jau tas notiek Latvijā, bet mēs izsapņojām, ka, nopelnot naudu, dzīvē daudz kas mainīsies, uzlabosies arī attiecības. Dzīšanas pēc naudas visu sarežģī vēl vairāk. Jānonāk līdz galējai robežai, lai saprastu, ka attiecības jāsaglabā par spīti naudai,” par to, ka mērķis nopelnīt te iejaucas divu cilvēku attiecībās, saka aktrise.

„Tas ir vēstījums par mīlestību un brīvību,” sarunā par jauno Goda teātra iestudējumu uzsver arī teātra dibinātājs, aktieris Kaspars Gods: 

„Stāsts nav par to, kā tur viss ir slikti, bet stāsts ir izveidojies tā - kā divi cilvēki, ejot cauri pārbaudījumiem, paliek kopā.  Kā atrod kopsaucēju, kāpēc viņiem tomēr jādzīvo kopā.”

„Biju spiests kopā ar savu dzīvesbiedri Ludmilu doties uz Angliju strādāt”, stāsta režisors Viesturs Roziņš. Līdzīgi, kā tas notiek ar daudziem Latvijā: „Vienā brīdī no tā pazemojuma, attieksmes pret viesstrādniekiem…kā izvērtās mūsu attiecības… Radās fiziska sajūta, ka ir jāraksta blogi. Katru vakaru piespiedām [sevi] šos notikumus aprakstīt.”

Aprakstītais blogos nav tieši pārnests lugā, tas drīzāk ir iedvesmas avots runāt par vispārcilvēciskām lietām. Tā arī tapusi luga „Dērbijas vergi”. Aktieris Kaspars Kārkliņš arī reiz bijis peļņā ārzemēs, taču pats nav piedzīvojis situācijas, ar kurām saskāries režisors un lugas autore. Tomēr dzirdētais no citiem apliecina, ka stāsti daudziem ir līdzīgi: „Atbildīgi, jo režisors pats to ir piedzīvojis. Mēs iegūstam informāciju no viņa un citiem. Man kolēģis teica, ka viņa brālim ir noticis līdzīgi un stāsts ir atpazīstams.”

Mēs vēlamies, lai izrāde izraisa diskusiju par šo tēmu, uzsver režisors. Līdz ko parādījušās ziņas, ka stāsts par Dērbiju tiks iestudēts, režisors saņēmis pārmetumus no tur dzīvojošiem cilvēkiem: „Kā mēs tā varam, vajag ilgāk nodzīvot un tad rakstīt…  Bijām vienu vasaru, divas, ar to pietika. Es saprotu tos cilvēkus, kam tas ir pēdējais salmiņš. Mūsu vieta tā nav. Šī izrāde ir aicinājums darīt lietas Latvijā. Mums ir daudz iespēju dažādās jomās. ”

Mūziku iestudējumam radījis Emīls Dreiblats. Izrāde „Dērbijas vergi” ir domāta gan skolēnu auditorijai, gan pieaugušajiem. 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti