Panorāma

Šogad bijusi smagākā gripas epidēmija pēdējos gados

Panorāma

Vai Latvijas sabiedrībā ir šķiras?

Pantomīma - māksla visās valodās

Viesizrādēs Latvijā - spāņu mīms Martiness

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ar izrādi Jelgavas studentu teātrī tūri pa Latviju šodien uzsāk slavenais spāņu mīms Karloss Martiness. Viņa karjera ilgst jau 30 gadu garumā, tās laikā viņš izkopis perfektu žestu valodu, lai brīvi un viegli sazinātos ar jebkuras kultūras un tautas cilvēkiem. Viņa izrādes bez vārdiem ir gan tehniski meistarīgas, gan saturiski dziļas. Līdzās izrādēm Latvijā Karloss Martiness pasniedz ar meistarklases aktieriem un seminārus uzņēmējiem.

Pirms intervijas ir iespēja pavērot, kā Karloss Martiness vada semināru uzņēmējiem, atklājot, cik svarīga nozīme cilvēku saskarsmē ir ķermeņa valodai. Viņš demonstrē dažādas kustības, skaidro to nozīmi, un pavisam nopietnas lietas bieži vien atklāj caur humora prizmu, kas semināra dalībniekos ik pa laikam izraisa vētrainus smieklus.

Šo principu viņš izmanto arī savās izrādēs - vēstot par globāliem vai dziļi eksistenciāliem jautājumiem, Martiness teju vienmēr stāstā ievij arī komisko pavedienu. Viņaprāt, tas ir viens no pateicīgākajiem veidiem, kā viņam piepildīt savu mākslinieka misiju:

„Mākslinieka misija ir paradīt dzīvi no citas perspektīvas. Māksliniekam nav jābūt skolotājam, kurš māca cilvēkus, kā dzīvot labāk. Viņa uzdevums ir paradīt cilvēkiem dzīvi no kāda cita - ne tik pierasta - skatu punkta, un rosināt cilvēkus uz pārdomām par dzīvi un viņiem pašiem”.

Latvijā Karloss Martiness viesojas ar divām izrādēm - „Grāmatas bez vārdiem” un „Mirāža”, kas ir viņa jaunākais veikums. „Mirāžas” pamatā ir globāli aktuālā tēma par ūdens resursu izsīkšanu pasaulē:

„Es vēlos akcentēt problēmas, kas saistās ar ūdens trūkumu pasaulē. Izrādē „Mirāža” skatītājiem šķitīs, ka uz skatuves IR ūdens, taču īstenībā tā tur nebūs. Mans mērķis ir aicināt pārdomāt mūsu attieksmi pret ūdeni, vai spējam novērtēt tā nozīmību, taupīt un sargāt to. Taču arī šajā izrādē netrūkst humora, jo es uzskatu, ka cilvēkiem ir ļoti svarīgi pasmaidīt, domājot arī par pavisam nopietnām problēmām”.

Kopš 2004. gada Karloss Martiness Latviju regulāri iekļauj savās starptautiskajās tūrēs, viņam patīk mūsu publika, ko viņš raksturo kā vienmēr ļoti ieinteresētu un atsaucīgu.

„Latvijas publika vienmēr ir ļoti svaiga un pretimnākoša, katru reizi tā mani spēj ieraudzīt it kā no jauna. Tai piemīt tāds ļoti pozitīvs bērnam raksturīgais skatiens - cilvēki arvien šeit uz mani skatās ar pārsteiguma pilnām acīm, ļoti rūpīgi seko katrai kustībai un katram stāstam, ko es stāstu. Man vienmēr ir sajūta, it kā es šeit būtu ieradies pirmo reizi”.

Karloss Martiness ir gaidīts viesis daudzviet pasaulē, jo viņa spāniskais temperaments, cilvēciskā sirsnība un līdz perfektumam izslīpētā mīma tehnika cilvēkus ļoti aizrauj. To norāda arī Martinesa menedžere Dženija Findeisa: „Es domāju, ka cilvēki jūt, ka viņam ļoti patīk tas, ko viņš dara, ka viņš tajā ieliek visu savu sirdi, un ka viņš ir liela personība gan kā mākslinieks, gan kā cilvēks. Pēc tikšanās ar viņu cilvēki jūtas iedvesmoti un garīgi piepildīti”.

Tūres organizatores Latvijā Kristīnes Kanskas vērojumi ir, ka Karlosa Martinesa priekšnesumi vienlīdz labi patīk kā lielajiem, tā mazajiem skatītājiem:

„ Mazajiem ļoti patīk humors, lielie savukārt nolasa gan nopietno, gan humoristisko daļu. Varbūt tas arī ir pārsteidzošākais, ka mēs ejam skatīties viena cilvēka teātri – pilnīgā klusumā, tukšā telpā, bet viņa darbs uz skatuves ir izveidot iztēles pasauli, atdzīvināt laiku un telpu ap sevi, lai cilvēks dzīvotu līdzi stāstam. Es neesmu dzirdējusi, ka kāds cilvēks teiktu – nē, tā bija garlaicīga izrāde.”

Savu tūri pa Latviju Karloss Martiness sāks šodien ar izrādi Jelgavas studentu teātrī, šonedēļ viņš viesosies arī Ventspilī, Tukumā un Cēsīs, bet Rīgā, Dailes teātra Mazajā zālē viņas izrādes būs skatāmas sestdien, 13.aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti