Kultūras ziņas

"Rudens sonāte" Rēzeknes teātrī Joriks

Kultūras ziņas

Elitas Patmalnieces sapņi Liepājas muzejā

Brigaderes pasaku lugas objektu teātrī

Vienā teātra izrādē piedzīvojamas trīs Annas Brigaderes pasaku lugas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Izmantojot trīs Annas Brigaderes pasaku lugas, jaunu izrādi pamatskolas skolēniem (bet ne tikai) radījuši šovasar Latvijas Kultūras akadēmiju absolvējušie leļļu teātra aktieri. Izrāde, kura būs skatāma arī programmā “Latvijas skolas soma”, tapusi objektu teātra stilistikā.

Galminieki kā porcelāna tasītes, negantie prinči, kurus atveido kurpes, un saliekamais galds, kas pārtop par gulbi, aiznesot Sprīdīti uz Laimīgo zemi – tieši tik savdabīgi ir lomu atveidotāji izrādē “Brigadere3”. 

“Brigadere3” ir trīs Annas Brigaderes populārāko pasaku lugu kondensāts, kuru uz skatuves vienas stundas laikā izspēlē četri no Kultūras akadēmijas leļļu teātra kursa šī gada absolventiem.

Kā norāda izrādes skatītājs, dziedātājs Armands Siliņš: “Lieliska trīs Brigaderes stāstu retrospekcija. Īsais variants, kā apgūt mazo saturu. Visā gadījumā bija jautri un asprātīgi – es domāju, ir interesanti, ne tikai bērnu auditorijai.”

““Sprīdītis” un “Maija un Paija” ir tās zināmākās lugas, un man liekas, ka “Lolitas brīnumputns” ir tāda, ko daudzi nezina, un arī mēs paši nezinājām,” stāsta aktrise Elīna Bojarkina.

“Mēs bijām dzirdējuši par šo lugu, bet mēs nebijām nekad paši lasījuši. Tāpēc tas mums arī bija tāds pašiem tāds jaunums – kārtīgi tad to Brigaderes daiļradi tā.. paņemt savās rokās!”

Aktieris Mārtiņš Gailis par izrādes tapšanas procesu stāsta: “Nu, jā mēs lasījām lugas, visas trīs pēc kārtas un ar katru lugu vienkārši sapratām, kas ir tie galvenie notikumi šajās lugās, kas ir svarīgākais, ko vajag pateikt, un to arī atstājām.”

Aktieris Rūdolfs Apse piebilst: “Visās trijās lugās būtiskais (vismaz man) bija tā mītiskā varoņtēla funkcija, kurš nevar atļauties sēdēt pīļu dīķī, bet viņam ir jādodas tālāk, lai – tieši tā – gūtu pieredzi, gūtu zināšanas, un tālāk to aiznestu atpakaļ un transformētu savā viensētas kontekstā.”

Jaunie leļļu un objektu teātra aktieri arī atklāj, kā strādājuši, lai katrā priekšmetā atrastu skatuves tēlu īpašības un simbolisko vērtību.

Aktieris Rihards Zelezņevs min:

“Piemēram, man mīļākie tēli ir Maija un Paija. Maija ir volāniņš, un Paija ir badmintona rakete – tur uzreiz ir skaidrs, kurš kuru sit.”

Elīna Bojarkina papildina: “Jā, nolasās tās attiecības uzreiz.”

Izrāde ir par izvēlēm, tā stāsta Rihards Zelezņevs: “Ko cilvēki, šie tēli, personības, ko viņas izvēlas – būt labi, ļauni, darīt, nedarīt. Tad, kad mēs ķidājām tās lugas, tad mēs meklējām, ko viņi grib, kāpēc viņi to dara.”

Izrādi “Brigadere3” 9. decembrī atkal varēs redzēt Teātra muzejā, bet īsi pirms Ziemassvētkiem – kultūras telpā “Hanzas perons”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti