Labrīt

Juris Pūce iepazīstina jauno reģionālas reformas ieceri

Labrīt

Drīzumā Kārļa Lesiņa dokumentālās īsfilmas "Sabiedrotais" pirmizrāde

Valmieras drāmas teātrī tapis citāds "Hamlets"

Viegli, bet ne mazāk sāpīgi – Valmierā pirmizrāde Indras Rogas iestudētajam «Hamletam»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Uzrakstīta pirms 400 gadiem, dēvēta par visnoslēpumaināko, bet visvairāk arī iestudētā un interpretētā luga pasaules teātros. Protams, tas ir Šekspīra “Hamlets”. Piektdienas vakarā savu redzējumu šai lugai skatītāju vērtējumam nodos režisore Indra Roga un Valmieras teātra aktieri. Jāpiebilst, ka Valmieras teātrī šis ir trešais “Hamleta” iestudējums, bet, kā vērtē izrādes dalībnieki – šis būs citāds Hamlets.

“Protams, ka pilnīgi citādāks! Savādāk jau nevar būt!” tā raksturojumu savam  “Hamleta” iestudējumam sāk režisore Indra Roga. Šī luga saistījusi ar to, ka ne tikai gadiem, bet gadsimtiem ejot, šajā Šekspīra darbā vienmēr ir sasaiste ar to laiku, kurā tas tiek iestudēts.

“Tas tomēr ir ģeniāls darbs, ļoti interesants un droši vien, ka tūkstošiem reižu minams un interpretējams, un veidojams tas, ko no tā visa var izvilkt,” saka Roga. Arī kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone uzskata – šis Hamlets būs atšķirīgs, jo ir izanalizēts no mūsdienīgā skatpunkta. Heinrihsone uzsver, ka izrādes pamatā ir ļoti rūpīgs un pamatīgs režisores Indras Rogas veiktais izpētes darbs. 

“Viņa ir izpētījusi saknes, nozīmes un no pašiem pirmsākumiem, un tiešām ir ļoti daudz interesantu atklājumu, tas, ka teiksim, cilvēkiem pārsvarā liekas, ka tur stāv ar galvaskausiem un saka to – būt vai nebūt; tas nav pats galvenais, pats galvenais ir dzīvs cilvēks,” teic Heinrihsone.

Režisore stāsta, ka viens no būtiskākajiem aspektiem, iestudējot šo izrādi, ir bijis darbs ar lugas tekstu. Ar tekstu strādāts aizvien no jauna, un tajā atklājies šodienīgais. Nekas, protams, no jauna nav klāt pierakstīts, taču lietota moderna ikdienas valoda. 

“Studenti te bija, skatījās un teica, ka ārkārtīgi interesants teksts, nu saistošs ļoti, brīvs un nav smagnējs. Šis ''Hamlets'' notiks viegli, bet tas nenozīmē, ka mazāk sāpīgi,” atzīst režisore. 

Lai arī kopš lugas sarakstīšanas ir tik daudz kas mainījies, mainījušās iekārtas, mainījusies mūsu sadzīve, tomēr cilvēciskās kaislības jau nav mainījušās, tāpat kā jautājums par varu un ietekmēšanu.    

Titulloma izrādē aktierim Mārtiņam Meieram, viņš atzīst, ka šī luga un tās stāsts saista ar to, ka tas liek domāt un meklēt atbildes.

“Vislabākās lugas jau tikai jautājumus uzdod, nevis dod atbildes. Šis darbs ir kā budistiem tie zvani, kad uzsit, vēl ilgi skan. [..] Tāpat par cilvēka dzīvi, par to var domāt visu laiku, un šis darbs ir arī tāda sava veida kvintesence, kādi mēs esam, kāds ir Rietumu cilvēks,” uzskata Meiers. 

Meiers norāda, ka šī Šekspīra luga ir pārvarējusi laiku un katrā laikā tai ir cits konteksts – atkarībā no tā brīža valsts, sociālās un individuālās situācijas. 

Režisore Indra Roga atzīst, ka šis iestudējums ir jauna latiņa gan titullomas atveidotājam Mārtiņam Meieram, gan arī visiem iestudējuma dalībniekiem: “Ar aktierdarbiem mēs te tiešām knipelējāmies ļoti rūpīgi. Es domāju - vajag sanākt, mēs neesam neko izārdījuši, līdz ar to tur nav nekādas destrukcijas visā tajā stāstā, jautājums ir tikai, kā mēs to darām, un mēs esam pielādējuši lielgabalus, lai aizrautu.”

Piektdien tātad ''Hamlets'' sāk savu skatuves dzīvi Valmieras teātrī. Kā atzīst iestudējuma dalībnieki, tad šoreiz iepriekšējie priekšstati par šo lugu ir jāatliek malā, bet jāskatās un jādomā līdzi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti