VIDEO: Teātri sūta virtuālus sveicienus Starptautiskajā teātra dienā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Starptautisko teātra dienu 1961. gadā iedibināja UNESCO Starptautiskais teātra institūts. Teātra cilvēki visā pasaulē to ik gadu atzīmē 27. martā. Šogad Latvijā tā norit bez skatītājiem teātru zālēs un bez aktieriem uz skatuves.

Dailes teātra sveiciens Teātra dienā ir optimisma un spēka piepildīts, atgādinot, ka katrā stāstā pēc krīzes seko risinājums.

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra direktore Dana Bjorka video sveicienā atzīmē, ka šis laika posms radošajiem cilvēkiem ir dots arī tāpēc, lai akumulētu idejas, ko vēlāk realizēt izrādēs.

Savukārt Liepājas teātra aktieri ierakstījuši sveicienu izrādes “Vienaldzības gadsimts” estētikā – videočatā. Laikā, kad nav iespējams doties uz teātri, aktieri spriež – šis ir īstais brīdis pārdomām par to, kāds teātris būs pēc krīzes, īstais brīdis ievākt iedvesmu brīdim, kad būs iespējams atgriezties uz skatuves, īstais brīdis veltīt laiku kaķiem, īstais brīdis izlasīt grāmatu vai iemācīties dziesmu, vai vienkārši pabūt kopā.

Nacionālais teātris piedāvā stāstu par to, kas notiek, ja teātra skatuvi nomaina pret dabas skatuvi. “Pavasari neviens nav atcēlis,” atzīmē Nacionālajā teātrī, tāpēc īstais laiks gatavot putnu būrīšus.

Arī Valmieras teātris šobrīd dzīvo pavisam citādākā realitāte, kur lietas notiek ne tā, kā ierasts. Tāpēc sveicot Teātra dienā, skatītajiem iespēja ielūkoties, kā teātrī turpinās darbs laikā, kad radošā komanda izrādes mēģina attālināti. Režisors Mārtiņš Eihe un aktieri Aigars Apinis un Mārtiņš Liepa strādā pie izrādes “Inišmoras leitnants” iestudējuma – katrs savā datora ekrānā.

“Dirty Deal Teatro” Teātra dienā sveic visus skatītājus, kritiķus, teātra zinātniekus un pētniekus, bet īpašus sveicienus sūta draugiem un kolēģiem.

Par godu Teātra dienai Latvijas Leļļu teātra aktieris Miķelis Žideļūns noskrējis 25 km pa Rīgas ielām, lai apciemotu visas tās vietas, kur rada, rāda, māca un atbalsta teātri.

Jaunā Rīgas teātra vārdā mākslinieciskais vadītājs un režisors Alvis Hermanis video ierakstā atzīmē, ka viņu visvairāk interesē tā pasaule, kurā atgriezīsimies pēc krīzes beigām. “Es esmu pārliecināts, ka tā būs pilnīgi cita pasaule, jo izolācijā pavadītais laiks, vienalga, cik garš tas būtu, cilvēkus izmainīs radikāli, un viņu paradumi būs citi arī pēc atgriešanās normalitātē.”

Hermanis paredz, ka arī pēc ārkārtējās situācijas beigām sabiedrība vairāk laika pavadīs mājās. Tāpēc, viņaprāt, tieši teātrim būs iespēja “atgriezties baltā zirgā”. Viņš uzsver: “Jo teātris tomēr ir vienīgais mākslas formāts, kuru digitāli nevar patērēt. Teātra spēks ir tikai fiziskā klātbūtnē. Jo es neticu, ka cilvēki tik drīz atjaunos paradumus ceļot uz ārzemēm vai ēst ārpus mājas, bet uz teātri viņi noteikti gribēs aiziet, lai redzētu citus dzīvus cilvēkus.”

Latvijas Nacionālā opera un balets sūta īpašu sveicienu skatītājiem un kolēģiem. Mākslinieki atzīmē, ka Baltā nama vēsturē pieredzētas dažādas grūtības, tomēr tās vienmēr ir pārvarētas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti